Zatvoren "najgori zoo-vrt na svetu"

Jedna međunarodna dobrotvorna organizacija odnela je danas 15 životinja iz zoo-vrta u pojasu Gaze, koji je označila kao "najlošiji na svetu".

Izvor: Beta

Sreda, 24.08.2016.

13:12

Zatvoren
Foto: Thinkstock

Članovi te organizacije zvane "Četiri šape" (Four Paws) su ušli u Izrael iz pojasa Gaze sa tigrom, pet majmuna, bodljikavim prasetom i pticom emu i drugim životinjama u nadi da će im omogućiti bolji život na drugom mestu.

Većina će biti odneta u Jordan, a tigar u Južnu Afriku.

Time je taj zoo-vrt u pojasu Gaze praktično zatvoren. Dobrotvorna organizacija je rekla da je zoo-vrt u Kan Junisu zapao u finansijske probleme ove godine i da životinjama nije mogao da obezbedi odgovarajuću brigu i hranu.

Pošto je vlasnik zoo-vrta zamolio organizaciju za pomoć, ona je obezbedila hranu i veterinarske preglede, ali je kasnije odlučila da se životinje premeste.

"Uslovi za životinje su vrlo daleko od idealnih. Njihovi novi domovi biće velika promena", rekao je Amir Kalil, koji predvodi misiju u Gazi za dobrotvornu organizaciju.

O stanju u zoološkim vrtovima u osiromašenom pojasu Gaze, sa 1,8 miliona stanovnika, pisalo se i ranije.

Zoo-vrt u Kan Junisu je čuvao uginule životinje i preparirane ih izlagao, dok su u drugim vrtovima crtane šare na magarcima u pokušaju da izgledaju kao zebre.

"Četiri šape" su i ranije spasavale životinje u Gazi i odvele nekoliko lavova i lavića, pošto ih je vrt prodao kao kućne ljubimce jednom stanovniku.

Današnje spasavanje životinja je koordinisano s izraelskom organizacijom COGAT, zaduženom za palestinske civilne poslove.

Uslovi u Gazi su se pogoršavali stalno otkako je islamski Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom palestinskom teritorijom sredinom 2007, pobedivši snage lojalne rivalskom, sekularnom Fatahu.

Posle toga su Izrael i Egipat uveli blokadu Gaze. Godine sukoba, hladne zime, nebriga i bolesti doveli su do toga da mnoge životinje uginu. Mnogi zoo-vrtovi u Gazi su u privatnom vlasništvu, a vlasnici nemaju iskustva i ne znaju da brinu o životinjama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: