Da li vas mačka budi tokom noći?

Noćna mora svakog vlasnika mačke je njen nagli naboj energije u noćnim ili ranim jutarnjim časovima. Taman ste se ušuškali, a vaša mezimica je odlučila da „lumpuje“ po stanu, igra se sa kesama ili jednostavno glasno mjauče. Zdrav i redovan san je neophodan i ne smemo dozvoliti svom ljubimcu da nam ga oduzme, ma koliko ga voleli.

Izvor: zivotinje.rs

Četvrtak, 21.07.2016.

08:44

Da li vas mačka budi tokom noći?
Foto: Thinkstock

Evo par saveta kako da svoju mačku naučite kada je „vreme za spavanje“!

-Brzi tempo života diktira kasno dolaženje sa posla, pa je maca uglavnom preko dana sama u stanu. Kada se vratite, ona vas s vrata „saleće“ da joj posvetite pažnju. Celog dana je spavala, a sada kada je red na vas da odmorite – ona bi se igrala.

Zbog toga joj posvetite malo pažnje pre odlaska u krevet – postarajte se da se dobro istrči po stanu, učesvujte u njenoj igri tako što ćete joj, na primer, bacati lopticu ili pomerati laser za kojim će mačka jurcati. U vreme spavanja biće umorna kao i vi!

-Spavanje sa mačkom ima svojih prednosti, ali ona ponekad ume da zloupotrebi gostoprimstvo vaše spavaće sobe i zaigra se usred noći. Znamo da je teško, i da ćete u prvi mah osećati krivicu, ali jednostavno je iznesite iz sobe.

Ona će verovatno biti uporna, mjaukaće i grebaće po vratima, ali nemojte odustajati. Istrajte u borbi za miran san i za par nedelja maca će znati da nije dobrodošla u vašem krevetu.

-Umesto budilnika, u ranu zoru, uporno vas budi mačka? Proverite da li u posudi ima dovoljno hrane, jer je vrlo moguće da vas tera da ustanete i da je nahranite. Kako biste izbegli ovakav tempo ishrane, sledeće večeri dajte joj hranu neposredno pre nego što odete na spavanje. Na taj način osiguraćete da ne ogladni bar do ujutru.

-Mačići, mlade mace i mužijaci, ukoliko nisu sterilisani umeju da nam, zahvaljujući hormonima, pokažu gde su granice naše tolerancije.

Umesto da krivite mačku i svakog jutra ustajete „na levu nogu“, jednostavno je sterilišite/kastrirajte i situacija će biti mnogo bolja.

Mužijaci neće tužno mjaukati, a ženke se neće nervozno valjati po tepihu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: