Da li psi zaista osećaju krivicu?

Čovekov najbolji prijatelj nakon oštre kritike zato što vam je, na primer, izgrizao omiljene papuče, ume da napravi izraz lica koji bi vas u sekundi postideo što ste na njega povisili ton. Tople oči, spuštene uši, pognuta glava i sumoran izgled nateraće vas da se vi psu izvinjavate zbog onoga što je on uradio! Naučnike je ovo godinama kopkalo, pa su odlučili da malo istražuju i provere – da li psi zaista osećaju krivicu?

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2016.

08:44

Da li psi zaista osećaju krivicu?
Foto: Thinkstock

Čak 74% vlasnika veruje da psi osećaju krivicu, ali bihevijoristi koji se bave životinjama kažu da to nije tačno. Naime, pognuta glava i izraz kakav smo opisali samo je jednostavna reakcija na ponašanje vlasnika.

Iako postoji mnogo dokaza da psi poseduju primarne emocije, kao što su strah i sreća, malo je argumenata da imaju i sekundarne. Osećaj krivice ili sramote je sekundarna emocija i zahteva svest o sebi i nivo samospoznaje koju psi ne poseduju.

Aleksandra Horovic glavni stručnjak i vođa ovog istraživanja rekla je da je adekvatnije taj izraz definisati kao pokoravanje vlasniku, nego kao krivicu.

-Veće su šanse da pas razmišlja – „Nemoj me kazniti za šta god misliš da sam pogrešno uradio“

Pa, ako ne osećaju krivicu, zašto onda tako izgledaju?

-Taj pogled je najverovatnije naučeno ponašanje. Vaš pas pamti da ste ga prošlog puta izgrdili, on je napravio takav izraz, i vi ste mu brzo oprostili. Zato će ovaj mehanizam ponavljati i svaki sledeći put!

Autor sajta, koji je koncipiran tako da vlasnici šalju fotografije pasa koji su napravili pomenuti izraz, rekao je da je svestan da psi ne osećaju krivicu, ali da ipak vidi smisao u svom sajtu.

-Moja je pretpostavka je da pas razmišlja ovako – „Moj vlasnik je ljut, a ja ne znam zbog čega. Ono što znam je da ga je “ona faca” jednom oraspoložila. Hajde da probam ponovo i da ga umirim!“

Neki će poverovati naučnicima, neki će nastaviti da misle da psi znaju kada su pogrešili. Ipak, i jedni i drugi ne mogu poreći da su psa tada najslađi!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: