Med je lekovit i za pse

Med u ishrani nije nikakva novost, ali malo se zna o lekovitom dejstvu koje ova namirnica ima po pse.

Izvor: zivotinje.rs

Subota, 28.05.2016.

08:44

Med je lekovit i za pse
Foto: Thinkstock

Baš kao i ljudi, psi mogu imati mnoge koristi od meda, koji pomaže u lečenju bolesti srca, artritisa, pa čak i zubobolje. Takođe, ova namirnica ima i blagotvorno dejstvo na sistem za varenje i respiratorne organe pasa, a pomaže i prilikom gojaznosti i oslabljenog imuniteta.

Med u prevenciji alergija

Med se koristi kao prirodan antialergen, jer zapravo konzumiranjem ove namirnice, pas unosi polen i na taj način izlaže telo većim količinama polena bez simptoma alergije. Kada sve počne da cveta, vaš pas će biti otporan na alergene.

Dovoljno je velikim psima, kao što su labradori, davati jednu supenu kašika meda dva puta dnevno, dok je manjim rasama poterbno manje. Važno je da ne preskačete terapiju, jer se simptomi alergije mogu ponovo pojaviti.

Med za zdraviji digestivni trakt

Med sprečava razvoj nezdravih bakterija u digestivnom traktu i iskorenjuje toksine. Med pomaže pri varenju uz pomoć amilaze. Amilaza je enzim koji olakšava pravilno varenje ugljenih hidrata. 



Med u ishrani starijih pasa

Med ima visoko hranjivu energestku vrednost. Dakle ukoliko imate starijeg psa koji počinje da gubi korak, probajte da mu podignete energiju sa malo meda.

Opekotine

Isecite dlaku oko opekotine i isperite sirćetom. Zatim, nanesite sloj meda na 10-ak minuta dok bol ne prođe.

Rane

Manje rane, poput ogrebotina, dovoljno je tretirati tankim slojem meda bez previjanja.

Veoma je važno da med kupite od lokalnih pčelara, jer će sastav meda biti od bilja sa kojima se vaš mezimac najčešće susreće.


izvor: životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: