Svinje su pametnije od pasa i mačaka

Naučnici su potvrdili da su svinje pametnije od pasa, a da probleme mogu da rešavaju podjednako dobro kao šimpanze. Sledeći put kada budete jeli šniclu setite se da se svinje ne razlikuju mnogo od pasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2016.

08:44

Svinje su pametnije od pasa i mačaka
Foto: Thinkstock

-Svinje imaju jednak kognitivni kapacitet kao mnoge visoko inteligentne vrste poput pasa, šimpanzi, slonova, delfina, pa i ljudi. Postoji obilje naučnih dokaza koji ukazuju na to da bi trebalo vrlo dobro da razmislimo o promeni načina na koji trenutno tretiramo ove životinje.- kaže neurolog Lori Martino sa univerziteta “Ermori”.

Svinje imaju odlično dugotrajno pamćenje i veoma su uspešne u rešavanju testova u vezi sa lokacijom objekata, poput lavirinata. One takođe mogu da razumeju jednostavan simbolički jezik i nauče kompleksne kombinacije simbola u vezi sa radnjama i objektima.

To se može videti i na video-snimku, koji je ranije ove godine objavila Nikol fon Eberkof iz Berlina, na kom se vidi kako svinja postavlja obojene pločice u obliku svinje na odgovarajuće obojena mesta na drvenoj tabli. Ona to čini ustima bez ičije pomoći.

Istraživanja su takođe pokazala da svinje uživaju u igri i često “zadirkuju” jedna drugu, poput pasa.

Njihov društveni život je kompleksan – one često uče jedna od druge, zajedno sarađuju i imaju razvijenu empatiju.

Autori istraživanja naročito su istakli da ljudi često nepravedno smeštaju svinje u nižu kategoriju od mačaka i pasa iako među njima ne samo da ne postoje nikakve razlike u inteligenciji i empatiji, već svinje ponekad mogu i da ih nadmudre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: