Kada je potrebno promeniti način ishrane psa?

Nutritivne potrebe psa s vremenom se menjaju u zavisnosti od uzrasta, opšteg zdravlja i nivoa aktivnosti. Zato je važno da prepoznamo kada je potrebno da promenimo hranu ljubimcu…

Izvor: zivotinje.rs

Četvrtak, 11.02.2016.

08:44

Kada je potrebno promeniti način ishrane psa?

Promene na krznu

Ishrana bogata esencijalnim masnim kiselinama od ključnog je značaja za zdravu kožu i dlaku vašeg psa. Kada primetite promene na krznu psa, potražite hranu koja sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, kako bi dlaka vašeg psa ponovo sjajna i zdrava.

Malaksalost

Ukoliko je vaš pas nedavno bio bolestan ili preživeo stresan događaj, razumljivo je i da će njegov organizam biti iscrpljen. Hrana bogata antioksidansima može pomoći vašem ljubimcu da ubrza oporavak i ponovo vrati neophodnu snagu. Naravno, ukoliko primetite da je pas iznenada malaksao, potražite pomoć veterinara pre nego što promenite ishranu.

Starost

U zavisnosti od veličine, nakon otprilike 7sedmegodine pas se smatra starim. Kao i kod ljudi, njihove potrebe za hranljivim materijama takođe se menjaju. Hrana za starije pse generalno je manje kalorična, ali sadži više vlakana. Takođe često imaju dodatke specifične za ovu fazu života, kao što su antioksidansi.

Gojaznost

Kućnim ljubimcima ne treba mnogo da dobiju na težini, a to je posebno uočljivo kod malih pasa. Ukoliko je potrebno da vaš pas izgubi na težini, najbolje je hranu zameniti onom koja će obezbediti da pas i dalje unosi dovoljnu količinu neophodnih materija, vitamina, uz manje kalorija.

Međutim, ako je vaš pas izuzetno gojazan, konsultujte se sa veterinarom, koji će vam predložiti terapijsko, nutritivno rešenje.

Poremećaj sistema za varenje

Hronično nadimanje, dijareja i krčanje creva mogu biti posledice netolerancije na neke sastojke ili lošeg kvaliteta hrane. Ovi simptomi mogu biti neprijatni i za psa i za vlasnika. Pitajte veterinara koja vrsta hrane je najprikladnija za osetljiv stomak vašeg psa.

Svrab

Alergije su uobičajnee kod pasa, a hrana može biti samo jedan od nekoliko mogućih uzroka. Bez obzira na uzrok, promena u ishrani može pomoći vašem ljubimcu da ublaži simptome alergije.

Odabir odgovarajuće hrane jedan je od najvažnijih načina da obezbedimo dugoročno zdravlje psa, ali to nije zamena za veterinarsku pomoć. Ako mislite da vaš pas može imati koristi od nove hrane, konsultujte veterinara. Dobra hrana i dobar izbor dovešće do dugog, zdravog, srećnog života psa.

foto: flickr.com/tobyotter

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: