Psi više vole maženje od pohvale

Novo istraživanje pokazalo je da psi bolje reaguju na osobe koje ih maze i da na njih obraćaju više pažnje, nego na one koje ih glasno pohvalljuju.

Izvor: zivotinje.rs

Ponedeljak, 08.02.2016.

08:44

Psi više vole maženje od pohvale

U prvoj fazi istraživanja, posmatrani su psi u 42 azila tokom interakcije s dve osobe u prostoriji. Istraživači su posmatrali kojoj osobi će psi posvetiti više pažnje – da li onoj koja je sa psima razgovarala, ili drugoj koja ih je više mazila.

Drugi deo istraživanja uključio je čak 72 skloništa gde su psi takođe posmatrani pojedinačno, ali u prostoriji sa samo jednom osobom. Interakcije između čoveka i psa beležile su se u intervalima od 8 puta na tri minuta, a svaka je uključivala hvaljenje psa, maženje ili izostanak bilo kakve interakcije.

Dobijeni rezultati su bili krajnje zanimljivi. Naime, psi su obraćali više pažnje na ljude koji su ih više mazili. Naučnici su to objasnili time što se otkucaji srca i krvni pritisak kod psa smanjuju tokom maženja, te time da milovanje na njih deluje na sličan način kao što ljudski kontakt može pomoći ljudskom zdravlju. 



Ovo ne znači da bi trebalo da prestanete da dresirate svog psa da prepozna vokalne pohvale. Međutim, vokalnu pohvalu u kombinaciji s nagradama (hrana, maženje), oni će svakako više ceniti, zaključio je doktor Vin.

foto: flickr.com/ironypoisoning

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: