Leova hrabrost stigla i do "Vašington posta"

"Vašington post" objavio je tekst o podizanju spomenika jazavičaru Leu koji je "pokazao bezgraničnu hrabrost" kada je izgubio život braneći u Pančevu 10-godišnju devojčicu od psa većeg od njega.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

22:59

Default images
Screenshot

"U normalnim situacijama Leo bi pobegao na prvi prizor većeg psa. Mali jazavičar je najviše voleo da se mazi sa svojim vlasnicima i vozi na zadnjem sedištu porodičnog automobila. Međutim, jednog dana Leo je pokazao bezgraničnu hrabrost", navodi se u tekstu "Vašington posta".

Kada je pas koji je veći od njega napao 10-godišnju devojčicu Leo je neustrašivo skočio da je spasi i to je platio svojim životom. "Međutim, građani grada Pančeva ga nisu zaboravi", ističe "Vašington post".

Pre dve nedelje, bronzana statua Lea u prirodnoj veličini postavljena je pored dečijeg igrališta u Pančevu. Nikolina Vučetić, devojčica koju je Leo spasao često dolazi do spomenika. „Veoma mi je drago što Leo ima spomenik, bio je pravi heroj. Pomogao mi je“, rekla je ona za AP.

Incijativu da se Leu oda počast pokrenule su grupe za zaštitu prava životinja nakon što je ta ideja dobila veliku podršku na društvenim mrežama i u lokalnim medijima. Kako navode, to je prvi spomenik psu u Srbiji koja ima velike probleme sa psima lutalicama i užasno male standarde u zaštiti prava životinja. „Ideja je bila da se podigne nivo svesti o tome koliko su nam životinje važne i kako su uvek tu pored nas kad su nam potrebne“, navodi aktivista Ivan Kurajvo za "Vašington post".

Nikolina Vučetić, sada mršava 12-godišnja devojčica, prisetila se tog dana kada je komšjin pas skočio na nju na ulici i ugrizao je za ruku dok se vraćala kući. „Vrištala sam i Leo je izleteo, lajao i ugrizao ga za nogu. Kada me je pas pustio okrenuo se i jurnuo ka Leu“, navodi Nikolina dok pokazuje ožiljke od napada. Leo nije imao nikave šanse. Uprkos trudu veterinara, njegove povrede su bile previše velike i on je preminuo dva dana nakon napada. Vlasnica Biljana Ilić kaže da je Leo bio „smešni i srećni pas“ koji najviše voleo da skoči u krilo bilo koga ko dođe u kuću. „Taj pas je jednostavno bio previše veliki, a Leo previše mali“, navodi Biljana ilić. Njihovoj porodici lokalni uzgajivači pasa, dirnuti hrabrošću Lea, poklonili su novog jazavičara kojeg su nazvali Đole.

Na pločici ispod Leovog spomenika piše: „Svim malim herojima sa velikim srcima“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: