Da li je ovo kraj ere testiranja na životinjama?

Eksperimenti u medicinske svrhe do sada su bili vrlo okrutni prema životinjama. Međutim, naučnici su razvili alternativu koja obećava...

Izvor: zivotinje.rs

Subota, 28.02.2015.

20:40

Default images

Nemački i švajcarski naučnici razvili su novu metodu kao zamenu za eksperimente na životinjama. Naime, razvili su miniorganizam unutar čipa, pa se na taj način složeni metabolički procesi u ljudskom telu mogu realno analizirati.

Ljudske ćelije iz različitih organa mogu se primeniti na nekoliko različitih mesta u čipu. Ti miniorgani međusobno su povezani preko malih kanala pa se na taj način simulira ljudski krvotok.

Kako bi se ispitao učinak, naučnici najpre učitavaju različite uzorke ćelija na čip. Zatim se aktivni sastojak koji se ispituje dodaje putem medija za uzorak ćelije onog organa u kojem će materija biti uvedena u krvotok u realnom ljudskom telu. Iste metaboličke reakcije zatim se obrađuju na čipu kao u ljudskom organizmu.

Naučnici mogu tačno odrediti koji metabolički proizvodi nastaju u određenim uzorcima ćelija i hoće li imati i koje učinke imaju na druge ćelije. Rezultati se na kraju mogu predvideti bolje nego kod eksperimenata na životinjama jer se učinci na telo miša ili pacova ne mogu primeniti na ljude u razmeri 1:1.

Foto: Understanding Animal Research/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: