Mravi prave male toalete u mravinjacima

Kako izgleda, mravi su vrlo čiste životinje i imaju vrlo izražen osećaj za higijenu, a u mravinjacima imaju mesta koja koriste kao toalete, pokazali su rezultati nove studije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

20:40

Default images

Zoolozi sa Univerziteta u Regenzburgu su tokom istraživanja mrave smestili u bele mravinjake od gipsa i davali su im crveno ili plavo obojenu zašećerenu vodu.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu "Plos one" i otkriveno je da ubrzo pošto mravi popiju vodu, u uglovima mravinjaka su neka mesta postajala crvena i plava, što znači da su ih mravi ciljano koristili kao toalete.

"Za mrave koji, poput ljudi, žive u gusto naseljenim zajednicama, higijena predstavlja veliki problem, zbog čega čiste mravinjak, a smeće, uključujući i strvine, odmah izbacuju napolje", objasnio je glavni istraživač studije Tomer Čačkeš.

Međutim, zoolozi još nisu uspeli da odgovore na pitanje zašto crni mravi (Lasius niger) ne izlaze iz mravinjaka kako bi vršili nuždu.

"To je za nas zagonetka, posebno zbog činjenice da neke vrste mrava čak sterilišu svoja staništa kiselinom, kako bi ih održali savršeno čistima", rekao je Čačkeš.

Životinje koje žive u velikim grupama različito postupaju s izlučevinama.

Pčele na primer vrše nuždu za vreme leta, a to čine čak i vrlo mlade pčele koje inače ne napuštaju košnicu.

"Neki insekti se služe fekalijama kao oružjem za odbranu, neke kao građevinskim materijalom, neke njima obeležavaju puteve ili se njima služe kao đubrivom ... Moguće je, međutim, da se mravima jednostavno ne izlazi izvan mravinjaka kako bi vršili nuždu", rekao je Čačkeš.

Foto: Pixabay

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: