Pas kojem je sud zabranio da laje, pao u depresiju

Pas Medo kojem je Opštinski sud u Puli zabranio da laje, pao je u depresiju.

Izvor: zivotinje.rs

Petak, 20.02.2015.

12:00

Default images
Printscreen

On je prinuđen da 12 sati boravi u šupi, kako tokom noći ne bi lajao i ometao komšije, tačnije komšinicu koja ga je i prijavila, a koja živi 2 kuće od Medinih vlasnika. Veterinari strahuju da uslovi u kojima Medo živi mogu uticati na njegovo opšte zdravlje.

Podsećamo, Medo je jedini pas u Hrvatskoj kome je sud zabranio da laje. Komšinica koja se žalila na njegov lavež pobedila je na sudu, pa će Medini vlasnici morati da plate kaznu čim on „zucne“.

Za svako lajanje, komunalci pišu vlasniku Blažu Šimunoviću kaznu od 300 kuna, a do sada su, kako navodi Rtl.hr, napisali već četiri kazne. Opštinski sud u Puli, iako ima čak 4.805 nerešenih predmeta, našao je vremena da Medu osudi na tišinu. Medo je već počeo manje da jede i vlasnici kažu da su posledice pritvora već počele da se osećaju.

“Problemi su mu počeli. Napolju počne da sviće, i onda bi on izašao napolje, a ne može. Ja pokušavam da mu objasnim, ali ne ide. To je majka priroda, ne možemo da ga suzdržavamo…” kaže Antun Šimunović, vlasnik psa.

12 sati je predug period jer pas ne može da obavlja nuždu, a zbog suzdržavanja može dobiti urinarnu infekciju ili stvaranje kamenca. Takođe, sve to ostavlja i psihičke posledice…

“Dokle će to trajati, dok ne crkne? Ja ne znam kako to može tako da funkcioniše,” rekao je vlasnik Šimunović.

“Ako je pasnapolju trčkarao, skakao i lajao, a sada je zatvoren 12 sati u jednoj prostoriji na koju nije navikao, to definitivno može ostaviti i neke psihičke posledice,” rekao je veterinar Branimir Rebselj.

Ovaj događaj pokrenuo je vlasnike pasa koji su na društvene mreže počeli da objavljuju fotografije svojih ljubimaca i na njih pisali parole - "Svi smo mi Medo", "Podrška za Medu", "Danas Medo, sutra mi", i "I ja lajem za Medu".

Stranica Podrška za Medu do sada je okupila 12.600 ljudi koji smatraju da je odluka suda besmislena i da je lavež samo jedan od prirodnih načina na koji psi komuniciraju.

Mnogim komšijama Medin lavež ne smeta i oni saosećaju sa životinjom, ali ne i sud. Dok se odluka ne promeni, Medo sme lajati samo u snu…

Šta vi mislite o ovoj odluci suda? Ko je u pravu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: