I delfini osećaju tugu

Istraživanje sprovedeno na delfinima iz Atlantika pokazalo je da oni takođe osećaju tugu i žale za mrtvim članovima porodice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.02.2015.

10:34

Default images

Naučnici sa Porto univerziteta u Portugalu su proučavali dve vrste negovanja i naizgled saosećajnog ponašanja.

Prvi slučaj je opazio operater turističkog broda i snimio je kako četiri odrasla delfina svojim telima i glavama pridržavaju mrtvo mladunče skoro pola sata pre nešto što su ga ostavili i nastavili dalje.

Drugi slučaj je primetio član istraživačkog tima i rekao da je delfin za koga je pretpostavio da je ženka, pridržavala verovatno svoje mrtvo mladunče na površini vode.

Filipe Alves, glavni naučnik ovog istraživanja je izjavio da postoje zapisi da su delfini svoje mrtve potomke nosili na leđima i na taj način oplakivali i više dana.

Dodao je i da veruje da su delfini iz Atlantika emocionalno inteligentna grupa iako je to teško dokazati.

Pored delfina, morske vidre, foke, majmuni i slonovi takođe spadaju u grupu životinja koje tuguju za mrtvim članovima svoje porodice.

Foto: Pixabay

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: