Sud u Hrvatskoj zabranio psu da laje

Pas Medo iz mesta Peroj u blizini Pule može da se pohvali da je jedini pas u zemlji sa sudskom zabranom lajanja.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2015.

12:27

Default images

Njegov je lavež, uostalom, najskuplji u zemlji. Samo jedan “vuf” košta čak 20.000 kuna. Reč je o privremenoj meri Opštinskog suda u Puli, koja mu je izrečena još krajem oktobra prošle godine. Sud je tužbu komšinice Veselke Vukotić ocenio osnovanom i procenjeno je da joj je zbog stalnog laveža narušeno zdravlje i da zbog psa ne može mirno da spava, prenosi jutarnji.hr.

Uznemireni pas

“Nesrećni Medo sada noći provodi smešten u kući - nervozan, uznemiren i frustriran. Navikao je da bude u dvorištu, da pazi na svoju teritoriju i da se slobodno kreće, ali sud je neumoljiv i nalaže da pas mora biti zatvoren preko noći.” Od 20 sati do 8 ujutro svakoga dana ovaj se trogodišnjak smešta u kućni pritvor. “Nije kućni tip i mrzi da bude u četiri zida,” žali se vlasnik Anton Šimunović.

Problemi sa komšinicom, kaže Medin vlasnik, počeli su od dana kad je pas došao u njegovu porodicu. Veselka Vukotić, čija je kuća udaljena petnaestak metara od njegove, već tada je jasno pokazala da joj se novopridošli četvoronožac ne sviđa. Anton tvrdi da ga je najpre prskala vodom, a zatim je počela da ga gađa kamenjem. Isto je, kaže, komšinica radila i psu koga je ranije imao, ali je on uginuo pre Medinog dolaska. Sukob sad ulazi u treću godinu.

“U početku smo od komšinice tražili da prestane da uznemirava našeg psa, ali nije prestala. Više puta smo razgovarali, molili je da ga ne gnjavi. Uvek se činilo da joj je neprijatno i da mu više neće smetati. Ipak, na kraju nas je tužila. Medo zapravo ne laje puno - reaguje samo kad vidi neku mačku ili kada se nepoznata osoba približi njegovoj teritoriji. U toku noći gotovo da i ne laje,” žali se Šimunović.

Nervozna komšinica

“Zvao sam razne organizacije, advokate... Niko nikada nije čuo za slučaj sličan našem. Sada svi živimo u strahu - ako zalaje, kazna je 20.000 kuna, a znamo da će komšinica odmah da nas prijavi,” dodaje Šimunović.

Veselka Vukotić kaže kako poseduje videosnimke koji dokazuju da je pas u toku noći izuzetno bučan, a nejasno je pokušala i da objasni da komšije pokušavaju da joj naude tako što puštaju psa da joj laje pod prozorom.

“Ponašanje psa utiče na zdravlje moje klijentkinje. Izvršen je uviđaj i utvrđeno je da pas laje sve vreme, ali njegovo ponašanje je još gore tokom noći. Mi tražimo novčanu odštetu od 10.000 kuna i da se problem trajno reši, odnosno da pas prestane da laje ,” objašnjava advokat Veselke Vukotić, Igor Vujičić.

Foto: Pixabay

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: