I u Evropi su jeli pripitomljene pse

Životinje koje su danas kućni ljubimci nekada su i na tlu Evrope bile korišćene kao obrok ili izvor krzna za zaštitu od hladnoće, piše u istraživanju koje prenosi britanski "Telegraf".

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

13:41

Default images
Foto: Freeimages.com

Evropljani su, osim lisica, jazavaca i divljih mačaka, jeli i pse i najbliže rođake današnjih domaćih mačaka, tvrde naučnici koji su ispitivali ostatke pronađene u jednoj pećini u Španiji.

Iako su stari između 3.100 i 7.200 godina, na ostacima se vide tragovi ljudskih zuba, noževa, a tu su i dokazi da su obrađivani raznim alatima i pripremani za kuvanje.

Pretpostavlja se da su još tada pripitomljene životinje korišćene kao hrana u "kriznim trenucima".

"Neke kulture u Aziji vide meso pasa kao bogat izvor proteina i kao poseban specijalitet. Ovde je drugačije, ali ipak postoje naznake da su domaći psi korišćeni za obroke", kaže Patriša Martin iz tima istraživača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: