Kina troši milijardu i po na ljubimce

Poslednja industrija koja je procvetala u Kini jeste ona koja se bavi ljubimcima. Ljubitelji životinja troše milijarde na ulepšavanje i udovoljavanje ljubimcima.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

17:47

Default images

Kina ima jednu od najnižih stopi rađanja na svetu i sve veći broj parova srednje klase društva bira da svoje vreme i novac usmeri na ljubimce, pre nego na decu.

Prosečno šangajsko domaćinstvo, koje ima četiri mačke i dva psa, mesečno daje oko 600 $ za hranu, pesak i kupke. A tu su i godišnji zdravstveni pregledi koji koštaju 245 $ po ljubimcu, pa kupke u japanskim izvorima i džemperi za zimu...

"Vodim svoje pse i mačke u salon lepote, leti se opuštaju u hladnijim kupkama, a nekada u spa odeljcima s blatom", kaže Ju.

Ovo nije usamljen slučaj, skoro sedam odsto domaćinstava u Kini ima psa, a dva odsto njih mačku.
Foto: Beta/AP
Očekuje se da će ova grana u Kini brzo da napreduje, jer se procenjuje rast industrije za brigu o ljubimcima za 43%, što je blizu 2,2 milijarde dolara u narednih pet godina.

Vlasnici ljubimaca umesto da kuvaju, kupuju superpremijum hranu svojim ljubimcima, na primer kompanija Nestle sa svojim brendom Purina pravi posebne vrste hrane za kinesko tržište.

Sve je više salona za najrazličitije tretmane ljubimaca - od akupunkture do kineskih lekova, boja za krzno od kojih kučići izgledaju kao pande, manikira za pse i mačke, joge za pse poznate pod imenom doga...

Jedan salon čak nudi kinesku masažu i nameštanje kostiju kako bi se prevenirao artritis i olakšao bol u kuku - 20 $ za 15 minuta, piše CNN.
Foto: Beta/AP
Ju, koja radi pola radnog vremena, kaže da su se ona i njen muž odlučili da nemaju deci zbog brige o zagađenju, bezbednosti hrane, javnom redu i akademskih pritisaka.

Srećna je da svoj novactroši na krznene prijatelje, i misli da oko ljubimaca ima mnogo manje posla nego oko dece.

"Ljubimci zaista vraćaju višestruko - ako ste uznemireni, samo ih pozovete i oni su uz vas. Brinuću o ovima dok ne odrastu a onda verovatno udomiti još neke"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: