7 zdravstvenih problema koje izazivaju ljubimci

Ponašanja ljubimaca kao što su lajanje, povlačenje povoca i grebanje mogu izazvati stres i povrede kod vlasnika. Srećom, mnoge od tih povreda i bolesti mogu se spreči. Izdvojili smo sedam uobičajenih načina kako mačke i psi mogu negativno da utiču na vaše zdravlje - i šta možete da uradite kako biste to sprečili...

Izvor: B92

Utorak, 11.11.2014.

20:08

Default images

Foto: Beverley Goodwin/Flickr.com

Noćne avanture mačke vam remete san

Ako se noću prevrćete u krevetu jer se mačka igra u spavaćoj sobi, grebe vrata ili mjauče glasno, niste jedini. Na našem portalu vać ste imali prilike da čitate da je jedna studija pokazala da više od 50 ljubimaca noću uznemirava san svojih vlasnika.

Srećom, moguće je i to rešiti. Stručnjaci preporučuju da uspostavite dnevni raspored hranjenja i više vremena posvetite igranju sa ljubimcem. Pročitajte opširnije šta treba raditi ako vas mačka budi noću.

Pas vas povređuje povlačenjem povoca

Šetnja sa psom sigurno je dobra za vaše zdravlje, ali takođe može da izazove povrede, potvrdile su brojne studije. U jednoj bolnici u Velikoj Britaniji nedavno prijavljeno 37 slučajeva povreda koje su izazvali psi, a većinu povređenih su ljubimci povukli, drugi su se sapleli tokom šetnje ili ih je pas oborio.

U vašem je najboljem interesu da naučite psa da se ponaša na povocu tokom šetnje. Zato, pročitajte kako da odviknete psa od povlačenja povoca.

Mačka vam grebanjem nanosi (ozbiljne) povrede

Da li su vam ruke pune ogrebotina i ugriza? Možda ste i vi delimično krivi. Mnogi ljudi koji se brinu o malim mačićima često namerno rukama provociraju ljubimca na igru. To može izgledati slatko na prvi pogled, ali vaše mače će odrasti i imati oštre zube i kandže.

Ponašanje još više zabrinjava od kada je studijom utvrđeno da 30 posto pacijenata koji su se javili zbog ujeda mačke na ruci je hospitalizovano. Povrede ruke izazvane ujedom mačke mogu izazvati ozbiljne infekcije, a lečenje često zahteva hospitalizaciju i terapiju antibioticima. Pročitajte opširnije o tome kako dolazi do ozbiljnih infekcija.

Kako biste ispravili ponašanje mačke, nemojte koristiti ruke da biste se igrali sa ljubimcem. Ovo može izgledati čudno, ali preusmerite ponašanje mačke pomoću igračaka. Igrajte se sa mačkom nekoliko puta dnevno, tako da ona oslobodi višak energije. Ako sumnjate da ujedanje i grebanje prevazilazi igru potražite pomoć veterinara.
Foto: Raíssa Ruschel/Flickr.com

Lajanje psa izaziva stres

Da li su se komšije nekada žalile na lajanje vašeg psa? Svaki put kada ste povikali "Dosata", vaš pas je možda pomislio da i vi laje zajedno sa njim i može shvatiti to kao podsticaj da nastavi. Umesto toga, dajte mu komandu smirenim tonom.

Kako biste sprečili neželjeno ponašanje, isto tako je važno da naučite psa da laje na komandu. Kada vaš pas zalaje na komandu, odmah mu recite da bude miran, a zatim stavite poslasticu ili igračku blizu njega. Kada pokuša da uzme nagradu, on će prestati da laje. Kada je miran, pohvalite ga i dajte mu nagradu. Ako vaš pas laje iz straha ili agresije, to prerasta u problem za stručnu veterinarsku pomoć.

Zbog dodirivanja hrane za ljubimce – možete se razboleti

Hrana i poslastice za kućne ljubimce ne izgledaju preteće, ali mogu povećati rizik za trovanjem salmonelom. Najlakši način da se zaštitie jeste da nakon svakog kontakta sa hranom operete ruke sapunom i toplom vodom 20 sekundi. Takođe, kako biste zaštitili i ljubimca, važno je da redovno čistite činiju za hranu ljubimca.

I vas i ljubimca ujedaju buve?

Bez obzira na to koliko često čistite mačku ili psa, buve mogu prerasti u pravi porblem. I kada dosadni paraziti uđu u vaš dom, teško je otarasiti ih se. Najbolji način da se buve izbegnu jeste redovno korišćenje preventivnih lekova.

Pored ljubimca i stambenog prostora, isto tako je vrlo važno da se tretira i dvorište protiv ovih parazita.

Patite od alergije na životinjsku dlaku?

Procenjuje se da je deset posto populacije alergično na životinje. Tako da verovatno, ili vi ili neko koga poznajete počinje da kašlje ili kija kada je u blizini mačke ili psa. Ali sve dok alergija nije ozbiljna, uz malo napora možete bezbedno deliti životni porstor zajedno sa ljubimcem. Pročitajte 9 saveta kako da lakše živite sa alergijom na mačke.

Sa druge strane, blagotvorni uticaj ljubimaca na naše zdravlje je neprocenjiv. Ukoliko se pridržavamo jednostavnih pravila, bezbedno ćemo uživati u društvu naših krznenih članova porodice.

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: