Uspavan pas bolničarke zaražene ebolom

Uprkos protestima aktivista za zaštitu prava životinja i masovnim kritikama na društvenim mrežama, španske vlasti uspavale su i kremirale psa medicinske sestre zaražene ebolom kako bi izbegle eventualno prenošenje virusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

09:41

Default images

Komešanja aktivista s policijom, povici "Ubice!", nisu sprečili veterinarske službe da se probiju kroz grupu ljudi okupljenih sinoć ispred stana bolničarke zaražene ebolom smeštene u karantin, i odnesu psa na uspavljivanje.

Kratka, ali intenzivna borba za život psa zaražene bolničarke i njenog muža, pocela je čim su španske vlasti saopštile u utorak da će životinja morati da bude eliminisana, iako za sada ne postoje dokazi da virus ebole može da predje sa psa na čoveka.

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja "Spasimo Ekskalibura", koja je samo na tviteru pomenuta skoro 400.000 puta u 24 sata, a isto toliko potpisa prikupilo je više peticija na drugim sajtovima.

-- Pročitajte i Vlasti traže da se uspava pas zaražene bolničarke --

Vlasti su u utorak dobile odoborenje suda da eutanaziraju životinju, a kritike aktivista i javnosti izazvalo je to što nije bilo potvrde da je pas uopšte zaražen, niti da može da prenese virus na ljude.

"U bolnici sam i pozivam sve ljude da mi pomognu da spasem svog Ekskalibura jer oni žele da ga ubiju, samo tako, bez poštovanja ikakvih procedura", uputio je apel Havijer Romero, suprug zaražene bolničarke u video poruci koja se brzo raširila internetom.

Zdravstvene službe navele su da je pas ubijen jer je predstavljao opasnost širenja zaraze na ljude, a da je pre nego što je uspavana, životinja umirena sedativima, kako ne bi trpela nikakve bolove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: