Da li su metode Cezara Milana nasilne?

Današnje gostovanje Cezara Milana u Zagrebu izazvalao je burne polemike javnosti u regionu. Iako popularna TV emisija Šaptač psima ima milionski auditorijum, stručnjaci za ponašanje pasa, dreseri i veterinari ne slažu se sa njegovim metodama rada…

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

08:45

Default images

Razgovarali smo sa doktorkom veterinarske medicine Dunjom Kovač koja ističe da terapija ponašanja pasa, baš kao i kod ljudi, zahteva stručne ljude koji se školuju za tu vrstu profesije - bihejvioriste.

- Cezar Milan je laik koji se bavi stručnim pitanjima i "dira" u nečije zdravlje bez potrebnih kvalifikacija i znanja. Ovo dalje dalje govori o načinu njegovog rada a to je - upotreba sile. U terpiji ponašanja gde se radi sa poremećajima u ponašanju ne sme postojati nikakva prisila i upotreba sile.- objasnila nam je doktorka Kovač.

Ona ističe da se stručnjaci koji se bave bihejvioralnom modifikacijom, poput Reja Kopingera, Patrše Mek Konel, Iana Danbara, Džona Bredošoa ne eksponiraju na televiziji, a da je Cezar Milan TV ličnost i zvezda, a ne stručnjak.

Zapravo, etika struke i zakoni o dobrobiti životinja ukazuju na to da da su metode Cezara Milana opasne.

- Cezar Milan svojim metodama direktno krši zakon o dobrobiti životinja, što su i nadležne institucije (DEFRA) u više navrata dokazle. Takvim radom on ne bi smeo da priđe više životinjama. Međutim, tu postoji problem što on nije stručno lice sa licencom, koja bi mu već odavno bila oduzeta.

Doktorka Kovač je u Americi sarađivala sa kolegama iz Američkog udruženja za prevenciju nasilja nad životinjama (ASPCA), a zajendo su radili sa psima koje je Cezar Milan lečio. Ona nam je ispričala da su psi često posle bili uspavani jer bi im se stanje pogoršalo, a isto tako da su ljudi koji su radili sa njim davali otkaze jer nisu više mogli da gledaju šta se radi sa žviotinjama iza kamera.

Kako ona kaže, prava nauka je “dosadna za televiziju”, jer sve se radi po jasno utvrđenim metodama i pravilima, ali i da zdravlje životinja nije za zabavu!

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: