Kako održati mir među ljubimcima?

Ljubimci su toliko zabavni i dragi da ne čudi što pojedini vlasnici odlučuju da udome još jednu kucu ili macu. Saznajte kako predstaviti novog ljubimca starom, a da ne poremetite mir u kući...

Izvor: pawnation.com

Četvrtak, 11.09.2014.

22:00

Default images

Foto: jeffreyw/Flickr.com

Mačići i štenci najbolje se slažu

Psi i mačke biće najsložniji ako ih međusobno upoznate u toku prvih par nedelja života jer mladunci nemaju prethodno iskustvo sa pripadnicima druge vrste. Pošto su štenci uvek malo grublji od mačića, neophodno je da stalno budete uz njih i nadgledate njihovu interakciju.

Omogućite mir starijem ljubimcu

Mačići i štenci su često nestašni i gotovo uvek spremni na igru, što neće prijati starijim životinjama koje više vole da odmaraju. Zato uvek postoji rizik da će se starija životinja uznemiriti i napasti mlađu. Namenite joj mirno mesto za odmor kako do ovoga ne bi došlo.

Utvrdite da li je vaš ljubimac sposoban da podnese prisustvo drugih životinja

Ako se odlučite za još jednog ljubimca, obavezno prethodno razmislite o tome da li su vaši sadašnji ljubimci u stanju da prihvate novog člana porodice. Na primer, određene rase pasa posmatraju mačku kao plen i počeće da je jure sa namerom da je ubiju. Sa druge strane, ulične ili divlje mačke naučile su da treba da se plaše pasa, pa je manje verovatno da će živeti u miru sa psima.

Postepeno upoznavanje

Kada upoznajete ljubimce, potrudite se da to izvedete polako i sa strpljenjem. Neka pas bude vezan tokom prvog susreta kako ne bi “poleteo” ka mački, a mački treba da su skraćene kandže za slučaj da iznenada nasrne na psa. Nemojte očekivati od životinja da odmah počnu da se slažu. Cilj je da prvo nauče da tolerišu jedna drugu. Znamo da se nadate tome da će postati prijatelji, ali za početak će biti dovoljno da mogu bez problema da sede zajedno u istoj prostoriji.

Omogućite im dosta fizičkih aktivnosti

Potrudite se da vaši psi i mačke budu fizički aktivni jer su manje šanse da će umorna životinja prouzrokovati neki problem. Mačke zabavljajte različitim igračkama i okupirajte ih jurenjem kanapa, a pse redovno izvodite napolje. Što više energije potroše u toku dana, manje su šanse da će biti nervozne ili pod stresom.

Hranite mačke odvojeno

Ako imate nekoliko mačaka, potrebno je da za svaku obezbedite posebnu posudu za hranu i vodu. Najbolje je hraniti ih odvojeno, u različitim prostorijama jer tada neće imati utisak da postoji opasnost da im obrok bude otet. Mačkama je uvek neophodan lični prostor.
Foto: Eli Duke/Flickr.com

Omogućite im privatnost

Mačkama je uvek potrebno neko vreme nasamo. Vrlo je bitno da u vašem stanu postoji njen lični kutak u koji uvek može da se povuče. Neke mačke vole visoka mesta, druge vole da se zavlače po ćoškovima. Nekoliko kutija sa ćebadima moglo bi da bude od velike pomoći.

Postavite nekoliko posuda sa posipom

Potrebno je da svaka mačka ima bar jednu posudu sa posipom. Time ćete znatno smanjiti mogućnost mokrenja na mestima koja nisu predviđena za to.

Sprečite tuču između mačaka pre nego što počne

Ako primetite da su se nakostrešile i počele da sikću i reže jedna na drugu, odvojite ih tako što ćete ih poslati u različite prostorije. Ako je već došlo do borbe, mirno ih razdvojite. Samo vodite računa o tome da vas ne izgrebu ili ujedu.

Postanite vođa čopora

Sa psima su stvari drugačije nego sa mačkama. Pošto čopor karakteriše hijerarhijska struktura, vrlo je bitno da u domaćinstvu čovek zadrži alfa poziciju. Vaše ponašanje i samopouzdanje igraju veliku ulogu u održavanju mira u kući. Što ste odlučniji, to će psi biti poslušniji i pratiti vaše vođstvo.

Pozdravite psa tek kada se smiri

Jedan od načina da održite mir među psima je da im ukažete na to da grubo ponašanje nije poželjno. Ako ste tek ušli u kuću a pas ushićeno skočio na vas, nemojte ga dodatno podstrekivati jer je ionako već isuviše nadražen samim vašim prisustvom. Ako im dozvolite da skaču na vas, steći će utisak da su takve ludorije sasvim prihvatljive. Sačekajte da se pas smiri pre nego što ga pozdravite jer će na taj način naučiti kako da kontroliše svoje ponašanje i shvatiti da im upućujete izraze nežnosti samo kada se lepo ponašaju.

Hranite pse odvojeno

Kada je hrana u pitanju, psi su vrlo teritorijalni. Zato za njih važi isto pravilo kao za mačke. Jedan pas može smazati svoju večeru pre nego što je drugi stigao do pola i, dok se okrenete, već je tu da gura njušku, nadajući se da će ukrasti još koji zalogaj. Ako primetite takvo ponašanje, odmah mu naredite da se povuče.

Pustite da sami rešavaju manje konflikte

Iako držite alfa poziciju, pustite pse da sami rešavaju bezazlene konflikte jer se time dodatno učvršćuje hijerarhija među njima i tako postiže ravnoteža u odnosima. Međutim, ako izbije ozbiljna tuča, obavezno se umešajte i istaknite svoju dominaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: