Uobičajene greške vlasnika kućnih ljubimaca

Ljubimci, kao i deca, zahtevaju pažnju. Ona je izrazito važna za njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Međutim, vlasnici vrlo često po tom pitanju znaju da prave greške, koje mogu dovesti do brojnih problema prilagođavanja i u ponašanju. Izbegavajte ih, ukoliko želite da imate srećnog ljubimca.

Izvor: Index.hr

Četvrtak, 28.08.2014.

08:40

Default images

1. Brza kupovina

Ljubimac vas može učiniti vrlo srećnim, ali s vremenom može postati i velika obaveza, kada nestane početna euforija. Ako ne znate kako da se nosite sa takvom odgovornošću, budite sigurni da će to vaš ljubimac osetiti. Zato dobro razmislite pre nego što nabavite bilo kakvog ljubimca.

2. Udarci

Zaboravite na udarce, čak i kada uhvatite vašeg ljubimca na delu. Takva vrsta kažnjavanja nema smisla, jer jednaki će učinak imati i povik "ne" ili "zločesti/a dečko/cura". Bitno je da koristite jedan te isti, kako bi ga vaš ljubimac zapamtio i povezao što znači. Na taj način puno bolje ćete mu preneti svoje nezadovoljstvo.

3. Nemanje doslednih pravila

Pravila ponašanja moraju postojati. Zamislite primer u kom vaš partner dopušta ljubimcu da dolazi u vaš krevet, a vi ga terate s istog. Kao rezultat toga, vaš ljubimac će biti vrlo zbunjen i neće znati kako da se ponaša. Sedite sa partnerom ili celom porodicom i zajednički raspravite o pravilima.

4. Nedostatak kretanja

Nedostatak kretanja za vašeg ljubimca može imati negativne posledice, utoliko što on može postati nemiran, destruktivan, hiperaktivan i neprijateljski nastrojen prema vama. Ako imate psa, morate znati da njemu dnevno trebaju najmanje 2 šetnje po 30 minuta. Ako je u pitanju mačka, obavezno odvojite 10-20 minuta na dan da se poigrate s njom.

5. Previše poslastica

Korišćenje slastica kao nagrada, važan je deo treninga. Međutim, preterivanje s istima, spada pod pogrešno ponašanje. One moraju podstaći vašeg ljubimca da uči brže i bolje. Previše poslastica-nagrada može dovesti do gubitka vrednosti kod vašeg psa. Koristite ih samo onda kad želite nagraditi zaista dobro ponašanje.

6. Dugotrajno ostavljanje

Vi imate svoje obaveze, zbog kojih je sasvim normalno ostaviti ljubimca samog u stanu, ukoliko se radi o nekoliko sati. Međutim, celodnevni izostanak može prouzrokovati anksioznost i destruktivno ponašanje. Imajte to na umu.

Foto: Image courtesy of Photokanok at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: