Zagreb dobija krematorijum i groblje za ljubimce

Na jesen bi trebalo da počnu radovi na izgradnji prvog groblja za kućne ljubimce u zagrebačkom Dumovcu. Pre mesec dana rešeni su imovinsko-pravni odnosi s državom, tako da je početak radova sve bliži.

Izvor: B92

Petak, 08.08.2014.

11:41

Default images

"Grad Zagreb je sada vlasnik čestice u Dumovcu na kojoj će se graditi groblje za kućne ljubimce. U toku je upis u zemljišne knjige navedene čestice i na jesen očekujemo da ćemo glavni projekat dati u proceduru. Stoga se nadam da ćemo na jesen krenuti u prve radove, kada ishodimo sve dozvole, što se tiče glavnog projekta" rekao je gradski sekretar za poljoprivredu Emil Tuk.

Osim groblja, napraviće se i krematorijum i park, a konačna vrednost celog projekta, prema procenama, bila bi oko dva miliona evra. Tuk je objasnio kako će sve izgledati na kraju i koliko ljubimaca će groblje primati:

"Civilizacijski doseg koji svaka metropola mora imati"

“Biće oko 12.500 boksova celo groblje je koncipirano na način da se kućni ljubimci kremiraju i da se smeštaju u te boksove. Pokraj toga biće jedan spomen-park, znači to će biti jedno mesto susreta onih koji žele da obiđu mesta svojih uginulih kućnih ljubimaca i koji žele da udome životinju jer je sve smešteno u Dumovcu".

Oni koji imaju ljubimce znaju koliko će im značiti takvo mesto, a Tuk kaže da potreba svakako postoji: "Pa naravno da je bitno, to je jedan civilizacijski doseg koji svaka metropola mora imati pa tako i Zagreb. Već dugi niz godina postoji potreba građana da svoje kućne ljubimce zbrinu na adekvatno mesto za to, da ih zbrinu s pijetetom i poštovanjem, kako to i priliči nekome ko živi u porodici i s sporodicom dugi niz godina, a to su naši kućni ljubimci".

Grad je projekat pripremio još pre pet-šest godina, ali se čekalo rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Sad kad je to napravljeno, završetak celog projekta, gotovo groblje u Dumovcu, trebalo bi da bude završeno krajem sledeće ili početkom 2016. godine.

Foto: Michael Fraley/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: