Ovaj bonobo sam peče svoj obrok (VIDEO)

Da li svoj beli slez volite da bude dobro ispečen ili samo malo ugrejan? Zapravo, možda bi trebalo da preskočite odgovor jer ukoliko Kanzi kuva postoji dobra šansa da će vaša poslastica stići poprilično zagorela.

Izvor: Huffington Post

Utorak, 22.04.2014.

12:35

Default images

Međutim, ovo je sasvim razumljivo pošto je Kanzi bonobo majmun koji, pored toga što ume da kuva na vatri, takođe ume i sam da je napravi. Ove impresivne veštine po prvi put prikazane su u dokumentarnom filmu BBC-ja koji je za temu imao svet primata.

Jedan od ključnih trenutaka fokusira se na Kanzijevu sposobnost da zapali vatru. U isečku Kanzi lomi velike grane na manje i stavlja ih na gomilu. On potom otvara kutiju sa šibicama, bira jednu i pali je na kutiju.

Nakon pažljivog postavljanja belog sleza na štap, Kanzi ih stavlja iznad vatre i jede nakon kraćeg pečenja.

Iako su Kanzijeve sposobnosti već neko vreme meta interesovanja naučnika, ovaj klip ponovo je obnovio fascinaciju javnosti.

Kanzi je takođe naučio da komunicira sa ljudima uz pomoć posebnih ekrana osetljivih na dodir sa simbolima, a naučnici su izjavili i da on „poseduje neverovatnu empatiju za svoje ljudske staratelje“.

Bonobo majmuni su najbliži rođaci ljudskoj rasi i klasifikovani su kao ugrožena vrsta usled prevelikog krivolova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: