Francuska: Ljubimci više nisu "deo nameštaja"

Kućni ljubimci, koji su decenijama unazad u francuskom pravu svrstavani u vlasničke kategorije zajedno sa delovima nameštaja, od 15. aprila i zvanično su priznata kao živa bića.

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Četvrtak, 17.04.2014.

12:15

Default images

Zakon koji je u utorak veče usvojen u Parizu donet je kako bi se mnogo efikasnije rešavali slučajevi i određivale kazne počiniocima zlodela nad životinjama, ali i kako bi se prilikom razilaženja zajednica odlučivalo o starateljstvu nad ljubimcima pod drugačijim okolnostima nego što je to slučaj sa pokućstvom, piše Dejli telegraf.

Predlog zakona potekao je od samih građana koji su podržali ranije raspisanu peticiju. Čak 678.000 ljudi potpisalo se ispod predloga koje su izneli predstavnici organizacije „30 miliona prijatelja“ (30 Millions d’Amis).

Besmisleno je svrstavati ljubimce u iste kategorije kao „nameštaj koji može da hoda“, kazala je Rea Hutin, direktorka organizacije „30 miliona prijatelja“, koja je inicirala celokupnu akciju.

„Svima je jasno da su životinje bića koja imaju osećanja“, izjavila je ona.

Advokat Frenk Mežean, specijalizovan za brakorazvodne parnice, tvrdi da će ovaj zakon doneti nove pogodnosti prilikom razvoda.

„Već sam u jednom predlagao sudiji da dodeli zajedničko starateljstvo nad mačkom“, navodi Mežean. „U tom slučaju nijedna strana nije htela da zadrži ljubimca“.

Međutim, kako pišu francuski mediji, usvojeni zakon značajniji je pri rešavanju slučajeva nasilja nad životinjama. Pre samo dva meseca jedan Francuz osuđen je na godinu dana zatvora nakon što je na internetu postavio snimak na kojem se vidi kako baca mače i vazduh a potom mu lomi i noge.

Kristog Mari, predstavnik Findacije Brižit Bardo, koja se bavi pravima životinja, pozdravio je ovakaj zakon ali i dodao da ovim potezom nije učinjeno mnogo po pitanju eksploatacije životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: