O sterilizaciji napuštenih životinja u DOB-u

Tribina “Sterilizacija napuštenih životinja: Niskobudžetni modeli, prednosti i izazovi” biće održana 15. aprila u Domu omladine Beograda, a tom prilikom predavanje će održati dr Džefri Jang iz SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

14:04

Default images

U predavanju dr Džefrija Janga biće izložen primer uspešne organizacije programa sterilizacije u nekoliko slučajeva, naročito u nerazvijenim zajednicama u kojima su sredstva, kao i osnovni materijali za rad, ograničeni.

Poseban akcenat će biti na programima sterilizacije napuštenih životinja i pokretanja niskobudžetnih akcija i projekata. Kroz svoje iskustvo i rad u brojnim zemljama u razvoju dr Jang daje jasan pregled akcija i aktivnosti koje odlikuju uspešne i održive modele sterilizacija životinja, sa osvrtom na neophodne procedure koje su važne i neophodne u procesu sprovođenja ovakvih programa kontrole razmnožavanja životinja.

Takođe će biti objašnjeno kako je moguće povezati neprofitne i profitne aktivnosti veterinarskih ustanova radi unapređivanja stanja u oblasti kontrole populacije napuštenih i vlasničkih životinja. Kratko će biti prikazan i odnos svih zainteresovanih činilaca u ovom procesu izgradnje sistema koji bi trebalo da efikasno i dugoročno utiče na smanjenje broja napuštenih životinja.

Dr Džefri Jang diplomirao je 1989. godine na Državnom univerzitetu Kolorada, na odseku za veterinarsku medicinu. Osnovao je organizaciju Planned Pethood Plus, koja se od 1990. godine pružanjem niskobudžetnih veterinarskih usluga, naročito sterilizacijom pasa i mačaka i organizovanjem rada mobilnih veterinarskih klinika.

Tokom svoje karijere i nakon više od 160 000 sterilisanih životinja, on je razvio posebno efikasnu hiruršku tehniku sterilizacije o kojoj već godinama drži predavanja i podučava svoje kolege širom sveta. Takođe je član brojnih odbora organizacija i fondacija za zaštitu životinja. Njegova organizacija od 2000. godine deluje globalno i bavi se edukacijom veterinara i savetovanjem organizacija za zaštitu životinja, kao i direktnim radom na konstrukciji veterinarskih klinika koje, između ostalog, pružaju usluge jeftine ili besplatne sterilizacije napuštenih životinja.

U radu se drži dva jednostavna principa - važno je misliti globalno, a delovati lokalno i pritom znatno smanjiti povećanje populacije ljubimaca širom sveta. Dr Jang je poznat i kao vrstan predavač i do sada je na brojnim velikim stručnim skupovima i konferencijama održao prezentacije i predavanja kojima je motivisao ljude i pokrenuo brojne akcije i kampanje.

Ovom tribinom nastavlja se ciklus "Ljudi i životinje", koji Dom omladine Beograda organizuje sa Društvom ljubitelja životinja "Ljubimci" iz Pančeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: