Kako odabrati kavez za papagaja?

Opšti je stav da kupite najveći kavez koji možete da priuštite zato što je to jedna od najvažnijih stvari za vašeg papagaja. Što je kavez veći, papagaj je srećniji.

Izvor: Zivotinje.rs

Utorak, 25.03.2014.

08:45

Default images

Kavez je prva velika stvar koju treba kupiti pre nego što dovedete svog novog prijatelja kući. Dizajn, stil i cena kaveza variraju. Pri kupovini zapamtite da će vaš papagaj kavez tretirati kao svoju teritoriju, i da u njemu treba provesti najveći deo dana, tako da kavez treba da bude što prostraniji, kako bi ptica mogla nesmetano da raširi krila u njemu.

Kada odete u prodavnicu za kućne ljubimce, videćete da nude veliki izbor kaveza. Opšti je stav da kupite najveći kavez koji možete da priuštite zato što je to jedna od najvažnijih stvari za vašeg papagaja.

Pitajte prodavača koji je kavez najpraktičniji za vašeg papagaja. Postoji mnogo faktora pri izboru i kupovini kaveza. Što veće, to bolje, načelo je kojim biste trebalo da se vodite, ali možda nećete moći da priuštite kavez koji vam se stvarno sviđa. Imajte na umu da će vašem pernatom prijatelju biti potreban kavez u kom će moći da se kreće, igra i maše krilima.

Ako mu to ne možete osigurati, razmislite o tome hoćete li ga uopšte kupiti. Vaš će papagaj u potpunosti zavisiti od vas i potrebno je da mu osigurate što bolje životne uslove.

Bolje pravougaoni od okruglog kaveza

Sledeći faktor je oblik kaveza. Generalni stav je da su pravougaoni kavezi bolji od okruglih. Ovaj kavez će omogućiti više sigurnosti ptici, dok se okrugli ne preporučuju zbog toga što će ptica uvek gledati oko sebe tražeći potencijalnu pretnju. Vaš će papagaj ceniti ako mu jedna ili dve strane kaveza budu uz zid.

Najpreporučljivije je da kavez bude od nerđajućeg čelika. Neki metali sadrže štetne toksine pa kaveze od takvih metala treba izbegavati (npr. cink).

Sledeća stvar o kojojj epotrebno da vodite računa kada kupujete kavez jeste da može da se otvara sa gornje strane bilo napred (ili obe) i da taj otvor treba da bude znatno veći od ptice kako bi ona mogla nesmetano da ulazi i izlazi iz kaveza.

Otvor s gornje strane kaveza vašoj ptici daje osećaj slobode i nezavisnosti.

Većina kaveza ima mrežu na dnu koja se može skloniti da bi ptica mogla da hoda po dnu, ali to nije preporučljivo zbog toga što tako dolazi u dodir s izmetom i hranom koju nije pojela. Takođe, kavez treba opremiti prečkama koje mogu biti od različitih materijala, na kojima će vaš papagaj stajati, spavati, penjati se i sl. Dobro bi bilo imati jednu prečku od betona pomoću koje će papagaj negovati nokte i kljun, piše portal Životinje.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: