Međunarodni dan prava životinja

Međunarodni dan prava životinja ima za cilj da podseti ljude da svako biće na ovoj planeti zaslužuje da bude tretirano sa jednakim poštovanjem i ljubaznošću. U svetu se obeležava svakog 10. decembra.

Izvor: nation.lk

Utorak, 10.12.2013.

14:20

Default images

Nažalost, postoji mnogo životinja širom sveta koje su loše tretirane. Mnoge organizacije se bore da zaustave eksperimente na životinjama.

Dan za prava svih životinja, onih ljudskih i neljudskih, podstiče na prestanak diskriminacije na bilo kojoj osnovi. Današnja potreba borbe za ljudska prava pokazatelj je ukorenjene netolerancije prema različitima, prema onima koji se ne drže pravila tradicije, pa čak i onima čija je različitost istaknuta isključivo izgledom.

S obzirom na diskriminaciju unutar sopstvene vrste, teško se osvrćemo na naše postupke prema drugim vrstama, iako bismo sa njima trebalo ravnopravno da delimo ovu planetu.

Možda baš zbog sopstvenih problema treba da sagledamo priču onih najpotlačenijih, najviše izrabljivanih i najporobljenijih.

"Dok god je čovek živa grobnica ubijenih životinja, kako možemo očekivati dobre uslove na zemlji?", reči su irskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade, Džordža Bernarda Šoa.

Borba za prava životinja zapravo je borba za većinu koja ima manja prava od bilo koje manjine. Tokom jedne godine ubije se preko 60 milijardi kopnenih životinja samo zbog ljudske navike jedenja životinjskih proizvoda. Ta populacija, koja nikada ne bi ni postojala u tom broju bez ljudske manipulacije, prolazi nezamislivu patnju, a njihova pogibija stvara i opštu ekološku neodrživost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: