Ljubimac na B92.net

Kako spasiti povređenu životinju?

Kada bi pred vašim očima životinju udario automobil, šta biste prvo učinili?

Izvor: B92
Beta/AP
Beta/AP

Ako spadate u manju gurpu ljudi koja će zastati i pomoći životinji u nevolji, za vas će prilično obeshrabrujući podatak biti činjenica da ne možete mnogo da uradite.

Ukoliko se nalazite u Beogradu, prvo što bi trebalo da uradite jeste da pozovete broj telefona 062 80 90 333. Ovo je kontakt Hitne pomoći za životinje koja je u glavnom gradu počela da radi početkom ove godine u okviru Veterinarske ustanove „Veterina Beograd”.

Ta hitna služba namenjena je pomoći povređenim napuštenim životinjama - psima i mačkama, a pravo na njene usluge imaju i vlasnički psi i mačke, prema određenom cenovniku.

“Naša Služba radi svakog radnog dana od 8 do20 časova, a vikendom dežura od 8-16 časova. S obzirom na to da imamo jedno vozilo i kadar koji je preuzet iz već postojećeg kadra VU ‘ Veterina Beograd’, ovo je realno radno vreme za sada, koje omogućava da adekvatno pružimo pomoć povređenim životinjama”, kazala je za B92 Maja Jagodić u ime Hitne pomoći za životinje.

Kada građani koji prijavljuju slučaj povređene životinje i obrate se ovoj službi za pomoć, preporuka je da sačekaju našu ekipu na terenu i ukoliko su u mogućnosti ostanu) pored povređene životinje, dok ne stignu veterinari.

Beta/AP
Beta/AP

I pored dobre volje zaposlenih u službi, teško da će uvek moći da vam pomognu. Naime, ova služba ima samo jedno vozilo, a na teren idu vozač i veterinar koji sa sobom nosi pribor neophodan za ukazivanje hitne pomoći na terenu. Ukoliko je potrebno, povređena životinja se prevozi do ambulante gde joj se ukazuje pomoć ili se obavlja neka hirurška intervencija.

Kako je reč o samo jednom vozilu, nije uvek sigurno da će pomoć stići na vreme. Ako se nesreća desila tokom večernjih sati, onda je život povređene životinje u vašim rukama, jer služba ima ograničene resurse, a time i ograničeno radno vreme.

U tom slučaju, kao i ukoliko u vašem gradu ne postoji dežurna sužba za pomoć životinjama, možete se obratiti privatnim veterinarskim ustanovama. Problem u ovom slučaju predstavlja novac, jer ćete uslugu morati sami da platite.

Kako nam je rečeno iz nekoliko privatnih veterinarskih ustanova, politrauma zahteva mnogo znanja, opreme i vremena pa je potrebno izdvojiti 50 evra za sitnije povrede, posekotine i manje traume bez preloma do čak 1000 evra kada su u pitanju višestruki prelomi uključujući i unutrašnja krvarenja,rupture slezine, jetre, bešike…

Dakle, kada bi pred vašim očima životinju udario automobil, šta biste učinili? Ako ste već prošli kroz sličnu situaciju, podelite sa nama Vaše iskustvo.

Vesti

Šetači pasa zarađuju više i od bebisiterki

Šetač pasa može da zaradi od 200 do 500 dinara. Oni snalažljiviji šetaju i po nekoliko pasa odjednom, pa zarade i po 2.000 dinara. Tako ispada da jedan šetač zaradi više od bebisiterke čija je mesečna plata u proseku oko 30.000 dinara.

Vesti četvrtak 30.07. 08:49 Komentara: 1

Ono što znamo o psima možda nije tačno

Kada je psu njuška suva, da li to znači da je bolestan? Kada pas maše repom znači da je srećan? I ne baš… Mnoge stvari koje svakodnevno čujemo o psima ispostavilo se da nisu u potpunosti istinite. Upravo zato, odlučili smo da napravimo listu nekoliko najčešćih mitova o psima. Vesti sreda 29.07. 08:50 Komentara: 2

Kako je ljubimcima u autu, na vrućini (VIDEO)

Paklene vrućine ne prestaju, pa su su hrvatska pevačica Ivana Kindl, hip-hop muzičar IFEEL i novinar Domagoj Jakopović Ribafish odlučili da izvedu mali eksperiment i provere kako se psi osećaju kada ih vlasnici zatvore u automobil parkiran na suncu. Na ovaj način želeli su da skrenu pažnju javnosti i uvere vlasnike kućnih ljubimaca da je ovaj potez veoma loša ideja

Vesti četvrtak 23.07. 08:50 Komentara: 5
strana 1 od 89 idi na stranu