Ljubimac na B92.net

Da li je vaš ljubimac desnoruk ili levoruk?

Baš kao i ljudi, i kućni ljubimci, kao i mnoge druge životinje, mogu se podeliti na dešnjake i levoruke. Evo kako da proverite kojoj grupi pripada vaš ljubimac i zašto nam to saznanje može koristiti.

Izvor: B92
Beta/AP
Beta/AP

Krajem avgusta u losanđeleskom okružnom Centru za zbrinjavanje ljubamaca sprovedeno je obimno istraživanje među psima i mačkama. Veterinari su ispitivali na koje načine je najlakše utvrditi da li je vaš ljubimac dešnjak ili levoruk, prenosi AP.

Iako se možda ne čini važnim, ovo saznanje može biti korisno. Naime, ovaj podatak ukazuje na to koja strana mozga je dominantnija kod vašeg ljubimca, što dovodi do niza drugih otkrića. Pre svega lakše je lečiti oboljenja životinja jer je omogućeno lakše pronalaženje njihovih uzroka.

Dr Stefani Švarc sa Američkog koledža veterinarskih bihejviorista tvrdi da saznanje o dominaciji leve ili desne sfere kod ljubimaca može koristiti ljudima, jer se tako može saznati u kojim sferama života vam ljubimac može pomoći.

Do sada su brojne studije pokazale da postoji razlika između „desnošapih“ i „levošapih“ ljubimaca, bar kada su u pitanju psi i mačke.

Studija sprovedena 1991. godine na Ataturk univerzitetu u Turskoj pokazala je da pedeset posto mački pripada grupi dešnjaka, dok je deset posto naviknuto na ravnopravnu upotrebu i leve i desne šape. Istraživanje Univerziteta u Mančesteru iz 2005. godine pokazalo je da je u slučaju pasa situacija pola – pola.

Poređenja radi, kada su u pitanju ljudi, devedeset odsto stanovništa je desnoruko.

Beta/AP
Beta/AP

Uz nekoliko praktičnih testova proverite kojoj grupi pripada vaš ljubimac:

1. Kada tražite da vam pruži šapu, obratite pažnju na to koju šapu pruža.

2. Napunite plišanu igračku njegovom omiljenom poslasticom i postavite je u centar njegovog vidokruga. Pratite kojom će je šapom prvo dodirnuti.

3. Umažite nos ljubimca nekom lepljivom namirnicom i proverite kojom će šapom trljati nos.

4. Stavite komad hrane ispod kreveta tako da ljubimac može da ga namiriše ali ne i dohvati. Posmatrajte kojom će šapom pokušati da dohvati hranu.

5. Mašite igračkom iznad njegove glave i gledajte koju šapu podiže želeći da dodirne igračku.

6. Obratite pažnju na to kojom šapom grebe vrata kada hoće da izađe vani.

Vesti

Foka zamolila ronioca da je češka po stomaku (VIDEO)

Gari Grejson je pedesetpetogodišnji avanturista iz Velike Britanije. U svom životu radio je sve i svašta, video razna svetska čuda, beskrajno lepe predele i upoznao mnoge ljude i životinje. Ipak, kaže da će mu zauvek u srcu ostati susret sa jednom fokom na samom dnu mora, tokom ronjenja u blizini ostrva Sili.

Vesti sreda 2.09. 08:49 Komentara: 19

Ko čuva ljubimca dok ste vi na letovanju?

Obzirom da je sezona godišnjih odmora još uvek u toku, mnogi vlasnici imaju dilemu kome da ostave ljubimca dok su na odmoru. Ukoliko niste u mogućnosti da sa sobom povedete svog mezimca jedino rešenje je da se naviknete da ćete tih desetak dana biti na iglama i sve vreme razmišljati šta vaš mališan radi dok ste vi na putovanju.

Vesti utorak 25.08. 08:49 Komentara: 11
strana 1 od 91 idi na stranu