Saznajte: Šta znači kašalj vašeg psa?

Kašalj kod pasa može biti simptom raznih zdravstvenih problema. Tip kašlja, pa čak i rasa vašeg psa i okolnosti mogu vam ukazati koji je uzrok. Evo šta treba da znate kada čujete vašeg psa da kašlje...

Izvor: zivotinje.rs

Utorak, 28.04.2015.

21:15

Default images
Foto: Thinkstock

Zarazni pseći kašalj uglavnom zvuči duboko i suvo. Ako je vaš pas u skorije vreme bio u kontaktu sa velikim brojem drugih pasa, možda je dobio virusnu ili zaraznu infekciju.

Ukoliko je kašalj psa visokog tonaliteta, a pri tome i pokušava da proguta i liže usta, odvedite psa kod veterinara, jer je verovatno u pitanju upala grla, ili, retko, angina. Ovakva vrsta kašlja takođe može ukazati na to da se psu nešto zaglavilo u grlu.

"Vlažni" kašalj ukazuje na to da u plućima nastaje sluz ili tečnost. Obično ovaj kašalj nastaje usled upale pluća koja može biti izazvana virusima, bakterijama, gljivicama ili parazitima. Najugroženiji su stari psi, mladi i oni sa oslabljenim imunim sistemom.

Patuljasti psi mogu proizvoditi dubok zvuk, nalik trubljenju. Ovu vrstu kašlja svakako treba proveriti kod vašeg veterinara.

Ako vaš pas kašlje često, vreme je za posetu veterinaru. Većina ovih problema se može izlečiti ili držati pod kontrolom pogotovu u ranim stadijumima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: