Kakvo je stanje u Srbiji s oglednim životinjama?

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan oglednih životinja. Da li ste znali da svake godine oko 150 miliona životinja pati i umire u laboratorijskim eksperimentima u svetu? A kakvo je stanje u našoj zemlji?

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

19:55

Default images
Foto: Thinkstock

"Laboratorijske životinje" su izložene strašnim patnjama u svakoj fazi svog kratkog života, jer zakoni dozvoljavaju nanošenje bola i patnje životinjama, koje bi u drugim okolnostima bilo nelegalno.

Njima se namerno nanose opekotine plamenom ili parom, osakaćuju se, truju nasmrt ili im se namerno ubrizgavaju izazivači bolesti. U svetu se Svetski dan oglednih životinja 24. april od 1979. godine obeležava protestima, konferencijama i različitim javnim događajima koji imaju za cilj podsticanje svesti ljudi o patnji eksperimentalnih životinja.

Kako nauka napreduje, danas postoji sve više alternativa koje mogu da zamene većinu životinja u laboratorijama, ali i dalje se vrši ogroman broj eksperimenata na ribama, vodozemcima, gmizavcima, pticama i sisarima. Polovinu svih sisara čine miševi i pacovi, a drugu polovinu zečevi, kunići, zamorci, psi, mačke, majmuni, konji, svinje i mnoge druge životinje.

Iako se javnost umirila, udruženja Feniks, Nada za životinje-Riska i Link plus nastavila su da insistiraju na udomljavanju osam vojnih pasa, od kojih je šest nemačkih ovčara, labrador i belgijski ovčar (malinoa). Nakon obaveštenja da se "rashodovani" psi prodaju, udruženja su nudila da otkupe pse, ali su dobila odgovor da su psi prebačeni u Niš, u četu za obuku vodiča pasa.

- Ministarstvo odbrane je obavestilo udruženja da psi nisu bili ni "rashodovani”, odnosno da nisu proglašeni nepodobnim, nego se radi o psima koji su i dalje na službi u Vojsci Srbije i da niko zaposlen u Vojsci Srbije neće odgovarati ni zato što nije poštovao ni interni Pravilnik o materijalnom poslovanju - navodi se u saopštenju udruženja.

Podsećamo, prema našem zakonodavstvu eksperiment nije ni smeo da se izvrši na životinjama koje nisu posebno uzgojene za tu svrhu.

U Evropskoj uniji i Izraelu zabranjeni su mnogi eksperimenti na životinjama, a 11. marta 2013. čak je stupila na snagu zabrana prodaje i uvoza kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka, kao i proizvoda za ličnu higijenu, koji su testirani na životinjama bilo gde u svetu.

- Povodom Svetskog dana oglednih životinja udruženje Feniks organizuje Radionicu sa temom Besmisleni eksperimenti na životinjama za učenike VI i VII razreda OŠ Sveti Sava u Beogradu. Želja nam je da kod učenika probudimo svest o postojanju životinja na kojima se vrše eksperimenti i da im približimo činjenicu da to tako ne mora da bude, da postoje mnogi eksperimenti koji su potpuno besmisleni i ne doprinose ničemu, nijednom naučnom saznanju, a izazivaju ptanju i smrt životinja – navode u udruženju Feniks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: