Zašto psi jure svoj rep?

Naučnici univerziteta u Bristolu odlučili su da pronađu odgovor na ovo pitanje.

Izvor: Independent

Četvrtak, 23.04.2015.

20:50

Default images

“Jurenje sopstvenog repa” postalo je izraz za uzaludnu akciju koja troši energiju a ne daje rezultate.

Ali stručnjaci još nisu sigurni kakav značaj za životinje ima ovaj obrazac ponašanja.

Pojedini eksperti smatraju da je u pitanju želja za izazivanjem pažnje ljudi, jer ovakva akcija izaziva kod ljudi smeh, dok drugi smatraju da bi u pitanju moglo da bude nešto ozbiljnije, poput ispoljavanja frustracije ili anksioznosti zato što psu nije dozvoljeno da ispoljava normalno ponašanje, tipično za jednog psa.

Kako za sada nema dovoljno informacija za donošenje bilo kakvog zaključka, naučnici univerziteta u Bristolu osmislili su dvogodišnji projekat “Bristol Spinning Dog”, u kojem će proučavati ponašanje pasa koji imaju i nemaju ovu naviku, njihovu ličnost i sposobnost učenja, kao i prikupljati uzorke urina i uzimati bris iz usta.

“Smatramo da ovaj vid ponašanja zavisi od ličnosti psa, genetike, kao i okruženja tokom prvih 16 nedelja odrastanja psa, ali još uvek ne znamo kakvo značenje ono nosi. Nadam se da buduće istraživanje pružiti odgovor na ovo pitanje”, izavila je Bet Loftus, profesor Škole veterinarskih nauka Univerziteta u Bristolu i vodeći istraživač studije.

Foto: Lil Shepherd/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: