Da li mačke treba da jedu ribu?

Iako mačke vole svežu ribu ili malo tunjevine iz konzerve, da li je takva ishrana zdrava za njih?

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

08:45

Default images

Foto: Serena / Flickr.com

S istorijske tačke gledišta, preci domaćih mačaka nisu imali mnogo prilika da jedu ribu. Naime, domaće mačke su se razvijale u pustinjskim predelima i pre su se hranile miševima, pacovima ili reptilima. One su kasnije uz čoveka razvile afinitet prema ribi.

Međutim, riba nije uvek najbolji izbor hrane za vašu mačku, ma koliko je ona volela. Kada se mačka hrani uglavnom sirovom ribom (ne komercijalnom, obrađenom hranom) može doći do nedostatka tiamina (vitamina B1) u njenom organizmu. U tom slučaju, simptomi uključuju gubitak apetita, napade i eventualno smrt. Tiamin se takođe razlaže na toploti, ali se dodaje u kupovnu hranu za mačke nakon obrade kako bi maca unosila dovoljne količine ovog vitamina.

Važno je napomenuti da proizvođači konzervirane tunjevine namenjene za ljudsku upotrebu ne dodaju tiamin u proizvod. Mačke mogu jesti pomalo konzervirane tunjevine kao poslasticu, ali se ne preporučuje u velikim količinama.

Riba takođe u velikoj količini izaziva alergiju kod mačaka. U jednoj studiji je primećeno da od 56 mačaka koje su bile alergične na neku hranu, u 23 posto slučajeva riba je bila jedan od sastojaka. To znači da je riba na trećem mestu izazivača alergija, posle govedine i mlečnih proizvoda.

Naravno, ukoliko je hrana dobro izbalansirana, i mačka nije alergična na ribu, ovo jeste dobar izbor proteina.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: