"Sačuvajmo čudesne vrste"

Da li znate da postoji globalna lista sa podacima o ugroženosti vrsta? Da li znate da je 25 odsto svih sisara na svetu ugroženo, kao i da su 32 vrste klasifikovane kao iščezle u divljini? Da li znate da u Srbiji živi preko 70 odsto faune ptica Evrope i da je dabar jedno vreme bio nestao iz Srbije?

Izvor: B92

Petak, 20.03.2015.

20:10

Default images

Posetioci novootvorene izložbe „Sačuvajmo čudesne vrste u KomBank Art holu imali su priliku da saznaju još mnoge zanimljivosti o čudesnim vrstama koje moramo da sačuvamo, ali i da vide fotografije ugroženih vrsta koje se nalaze na IUCN Crvenoj listi.

Nesvakidašnjom izložbom koja je okupila brojne istaknute autore, obeležen je 50. rođendan IUCN Crvene liste ugroženih vrsta i podržana je plemenita ideja - promocija zaštite životinja i prirode u Srbiji.

„Čovek je sastavni deo živog sveta na planeti i u direktnoj vezi sa njim. Razvoj našeg društva počiva na očuvanosti prirode koja nas okružuje. Crvena lista ugroženih vrsta je barometar stanja živog sveta i prvi je pokazatelj koje mere je neophodno preduzeti kako bismo očuvali prirodu i njene vrednosti.“ - izjavio je g. Boris Erg, direktor IUCN-a za Jugoistočnu Evropu.

IUCN je polazna tačka za očuvanje živog sveta i predstavlja bogatu zbirku informacija o ugrožavajućim faktorima sa kojima se suočavaju vrste, o njhovim ekološkim potrebama, staništima i o merama zaštite koje je potrebno preduzeti u cilju smanjenja ili sprečavanja stepena izumiranja.

Ugrožene vrste u Srbiji

Premа raspoloživim podacima, u Srbiji je zvаnično registrovаno oko 44.200 tаksonа (vrstа i podvrstа). S obzirom na stepen istraženosti biodiverziteta, pretpostаvljа se da je broj taksona mnogo veći i da se kreće oko 60.000. Crvenа knjigа flore Srbije objavljena 1999. godine, kojа se odnosi nа iščezle i krаjnje ugrožene biljne vrste, sаdrži 171 biljni tаkson, što čini oko 5 odsto ukupne flore Srbije, dok je Crvenа knjigа dnevnih leptirа Srbije objavljena 2003. godine i sаdrži аnаlizu 57 vrstа što čini 34 odsto fаune leptirа Srbije.

Zašto je važno da sačuvamo vrste?

Vrste čine osnovu biološke raznovrsnosti, a biološka raznovrsnost je u osnovi svih životnih procesa na planeti. Održiva budućnost planete i ljudi ne može se zamisliti bez očuvanja biološke raznovrsnosti – celokupnog živog sveta i njihovih staništa. Štiteći vrste, sačuvaćemo biološku raznovrsnost, uključujući i ekosisteme od kojih dobijamo prirodne resurse neophodne za život.

Dodatne zanimljivosti

IUCN Crvena lista se u štampanoj formi zove Crvena knjiga.

Više od 22 hiljade vrsta na IUCN listi je ugroženo.

Najveća životinja na IUCN Crvenoj listi je plavi kit.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj živi tri vrste tvora.

U Srbiji živi 29 vrsta slepih miševa Chiroptera.

Sve tri vrste kornjača koje žive u Srbiji su procenjene kao ugrožene.

Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj žive pripadnici tri populacije mrkih medveda.

Ulaz u KomBank Art hol je besplatan, a izložba će biti otvorena do 29. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: