Kako izbrati reptila ili vodozemca za kućnog ljubimca?

Lepi i egzotični reptili i vodozemci različitih vrsta i različitih stepena prilagodljivosti mogu se naći na različitim mestima. Pre nego što nabavite reptila ili vodozemca trebalo bi da razmotrite da li Vam je bitno da ljubimac bude lep, dostupan ili interesantan.

Izvor: zivotinje.rs

Utorak, 17.03.2015.

18:20

Default images

S druge strane bi trebalo razmotriti da li je ljubimac zdrav i koliko će biti jednostavno održavati njegovo zdravlje. Drugim rečima, da li ga možete pravilno udomiti i hraniti?

Vrste koje su odrasle u zarobljeništvu ili one koje su ulovljene u divljini?

Vrste koje su odrasle u nekom vidu zarobljeništva (npr. zoološki vrt) često su manje naporne, lakše ih je prilagoditi novim uslovima života nego iste te vrste koje su dovezene iz divljine. Takođe, gmizavci koji su bili zarobljeni mnogo lakše prate cikluse parenja i manja je verovatnoća da će gajiti unutrašnje parazite.

Kako god, ne možemo biti sigurni u pouzdanost čuvenog argumenta da množenje „zarobljenih“ vrsta smanjuje potrebu da se love divlje vrste. Ovo bi možda moglo da bude istina negde u budućnosti, ali zapravo samo malo hobista, bilo da su stučnjaci ili amateri, zaobilaze divlje primerke koje mogu legalno da gaje. Uprkos tome, mi nedvosmisleno podržavamo inicijativu da se razmnožavanjem vrsta u zarobljeništvu smanji uvoz onih iz divljine.

Gde da pronađete ljubimce?

Mnoge vrste reptila i vodozemaca možete naći ili na uobičajenim mestima kao što su prodavnice ljubimaca, ili ukoliko je legalno, možete ih dovesti iz divljine. Dva relativno nova izvora za nabavljanje reptila i vodozemaca su na izložbama gmizavaca i vodozemaca, kao i na internetu.

Izložbe reptila i vodozemaca

Ove izložbe su u današnje vreme postale zabava za široke narodne mase. Izgleda da postoje izložbe sa istom tematikom u Americi i Evropi skoro svakog vikenda. Na ovim priredbama ćete moći, osim da izaberete vrstu za koju ste zainteresovani, i da upoznate druge interesantne odgajivače sa iskustvom.

Kao dodatak najčešćim vrstama, relativno retke vrste se povremeno mogu naći na ovim izložbama, i zbog velikog nadmetanja među prodavcima, cene mogu da budu vrlo povoljne. Lokacije i datumi izložba reptila i vodozemaca (herp expos) se mogu naći na veb-sajtovima koji su posvećeni reptilima ili u časopisima sa istom tematikom.

Internet i mali oglasi

Danas mnogi prodavci i uzgajivači reptila imaju svoju ponudu na vebu. Pored toga što u pretraživaču možete potražiti „prodavce reptila“ ili specifične vrste, možete i da locirate mnoge vrste reptila i vodozemaca koji su za prodaju. Mali oglasi u časopisima za reptile su takođe dobri izvori, ukoliko želite da kupite zmije.

Kupci, oprez!

Kao i kod drugih kupovina i transakcija putem interneta, neophodno je da bar nešto znate o prodavcu, ili da imate neku pouzdanu preporuku.

Napraviti izbor

Jednostavno rečeno, nega koja je pogodna za jednu vrstu reptila ili vodozemca neće obavezno odgovarati drugoj. Pre nabavke, neophodno je dobro istražiti izgled i navike reptila ili vodozemca za koga ste zainteresovani. Saznajte kako će stvorenje izgledati.

Da li je u pitanju vitka i aktivna ili korpulentna i sedentarna vrsta? Da li je dnevna ili noćna životinja? Kakav je prirodan režim ishrane? Pogledajte žive primerke u zoološkim vrtovima, u divljini, na slikama u knjigama, ili na internetu.

Kada, konačno, izaberete svog ljubimca, pregledajte pre kupovine da li ima nekih fizičkih anomalija, kao što su sledeće:
- neuhranjenost, ožiljci, abnormalne težine
- ljuštenje kože oko usana ili nozdrva
- zadržana tečnost
- nezamućene, bistre oči (sem ako nije reč o zmiji u procesu presvlačenja)
- otekline

Takođe, pogledajte i sledeće:
- Zmijama se ponekad ljušti koprena koja štiti oko, što može izazvati neke očne infekcije.
- Obratite pažnju na ivice suve kože oko očiju ili na oči koje izgledaju zamagljeno.
- Pogledajte stomak da biste ustanovili da li ima opekotina (od, na primer, vrelog kamenja), otvorenih rana ili plikova.
- Vodozemci ne bi trebalo da imaju tragove crvene boje (ne računaju se vrste kojima je to prirodna boja) na stomaku. Trbušni mišići (kod zmija) i krljušt (kod guštera) ne sme imati žute i braonkaste ivice.
- Kada su zmije ili gušteri neuhranjeni javljaju se uzdužna olabavljenja kože ili su im rebra istaknuta. Bolesne i neuhranjene životinje bi trebalo izbegavati.
- Ustanovite da se reptil ili vodozemac prikladno hrani, i ukoliko je moguće, posmatrajte kako jede. Gmizavac koji pravilno jede je, uglavnom, zdrav gmizavac.
- Zmije i gušteri se mogu trzati i trljati lice ili telo o opremu u kavezu ukoliko imaju grinje. Grinje su izazivači bolesti i neophodno ih je brzo istrebiti.
- Bilo koji reptil koji diše na usta ili ima mehuriće blizu usana ili nozdrva (vodozemci ne pokazuju ove simptome), najverovatnije ima respiratorno oboljenje. Reptili koji boluju od neke respiratorne bolesti mogu podići prednji deo svog tela i glave iznad zemlje i ostati u toj poziciji duže vreme.
- Ustanovite da li je vaša buduća životinja u stanju da normalno gmiže.

Izbegavajte reptile ili vodozemce koji imaju bilo koji od ovih simptoma!

Transport

Kućna dostava, kao i prenos avionom su u opticaju za prenos ljubimaca. Otpremanje nije jeftino, ali je brzo i efikasno. Najbolje bi bilo da se gmizavci ne prevoze kada je veoma toplo ili hladno, ili za vreme sezone putovanja. Osim ukoliko ne poznajete svog prodavca dobro, biće neophodno da platite unapred.

Mnogi prodavci insistiraju na gotovinskim čekovima, kreditnim karticama ili plaćanju putem Pej-pala. Nemojte se ustručavati da pitate prodavca za način plaćanja, kao i za način i kompaniju koja će transportovati vašu životinju; koji nivo usluge će biti korišćen, koliko će otprilike sve ukupno koštati (računajući pakovanje i slično), i prodavčev stav o uginuću prilikom transporta, ukoliko se dogodi nesrećan slučaj. Mnogi prodavci će garantovati siguran transport, ukoliko poštujete njihova pravila.

Veterinar

Bićete mnogo sigurniji ukoliko obavite veterinarski pregled pre kupovine životinje, ili, ukoliko to nije izvodljivo, odmah nakon nabavljanja. To je posebno značajno ukoliko je vaš ljubimac došao iz divljine. Vaš veterinar će biti u prilici da se informiše o svim relevantnim pitanjima, kao što su pravilna hidratacija i težina, prisustvo unutrašnjih parazita (gotovo su nezaobilazni kod divljih vrsta), i eventualno će dijagnostikovati bolesti usta i očiju. Ukoliko problem postoji, vaš veterinar će prepisati određen režim lečenja.

Omiljeni ljubimci

U suštini, dosta reptila i vodozemaca je u ovom tekstu izostavljeno, iz različitih razloga. Tako su dugogodišnje omiljene vrste, kao što su crvenouhe kornjače i Graptemys kornjače, izostavljene s obzirom da odgajivači ne mogu da obezbede adekvatan smeštaj za vrste dugačke 25 centimetara.

Prelepa žuta pacolovka (Elaphe obsoleta quadrivittata) se, takođe, izbegava, jer se ispostavilo da je nešto veća od srodne joj kukuruzne zmije i malo je energičnija od nje. Kalifornijska kraljevska zmija i honduraska mlečna zmija su izabrane, ne zato što imaju zaista očigledne prednosti u odnosu na druge kraljevske i mlečne zmije, već zato što se lakše mogu naći u prodavnicama kućnih ljubimaca.

Iako je afrička ostrugasta kornjača mnogo češća nego crvenonoga kornjača, prva može postići ogromne razmere (više od 100 funti, odnosno 45 kilograma u određenim slučajevima, i ukoliko živi napolju ima tendenciju da kopa duboke jazbine). Čakoanska rogata žaba je jednako laka za čuvanje kao argentinska rogata žaba, ali se poslednja može javiti u različitim bojama.

Kao što možete videti, izbor je bio proizvoljan. Nega tigrastih salamandera, često nazivanih vodenim psima, je ista kao nega aksolotla, ali se prvi teško pare u domaćim uslovima i može se udaviti u procesu metamorfoze od stadijuma vodene larve do pune zrelosti kopnene životinje. Ponovo, izbor je bio proizvoljan.

„Najgori izbori“ kada su u pitanju ljubimci reptili i vodozemci

Iako se često prodaju, sledeća lista reptila i vodozemaca nije baš poželjna za nekog ko je početnik u držanju reptila ili vodozemaca kao kućnih ljubimaca.

Mrežasti piton – Reč je o prevelikoj zmiji (potencijalna dužina može dostići 7.6 metara) i obično može imati nepouzdanu narav. Dužina od preko 2,4 m ovog snažnog udava može biti potencijalno opasna za vlasnika.

Burmanski piton – Ponovo se susrećemo sa prevelikom zmijom (potencijalna dužina može dostići 6.1 m). Dužina od preko 2.4 m ovog snažnog udava može biti potencijalno opasna za vlasnika.

Boa konstriktor – Prevelika životinja (potencijalna dužina može iznositi 3,65 m). Dužina preko 2,4 m je potencijalno opasna za vlasnika.

Amazonska šumska boa – Iako bi mogla biti lep izbor za vlasnike sa iskustvom, naprasita narav ove zmije od oko 1,8 m dužine, nije baš preporučljiva početnim entuzijastima.

Crvenouha kornjača – Iako je reč o popularnom ljubimcu, ove kornjače mogu dostići dužinu od preko 20 cm, pa traže veliki prostor u kome mogu da se greju kad izađu iz vode ili da plivaju kad požele. S obzirom da mogu biti prenosioci salmonele, prodavanje kornjača čiji je oklop manji od 10 cm je nelagalno.

Rogati gušteri – Ovi gušteri imaju posebne prehrambene potrebe (uključujući crvene mrave), koje je nemoguće pratiti u zarobljeništvu.

Senegalski kameleoni – Reč je o jeftinijoj vrsti kameleona, ali ih je teško prilagoditi. Najveći broj primeraka je ulovljen u divljini i često su puni parazita.

Zelene iguane – Ovi neotropski gušteri mogu dostići zrelu veličinu od oko 1,8 m. Tokom sezone parenja mužjaci postaju iznenadno neukrotivi i mogu da pokušaju da ogrebu ili ujedu svog vlasnika.

Afričke ostrugatske kornjače – Iako su jako izdržive, težina odraslih je 27-54 kg, i čuvanje ovih kornjača može biti veoma naporno za mnoge hobiste.

Surinamska rogata žaba – Mnogi primerci nerado jedu u zarobljeništvu.

Foto: Pixabay

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: