Naučnici komponovali muziku za mačke

Tim naučnika sa Univerziteta u Viskonsinu stvorili su muziku prilagođenu mačkama. Proverite da li će se i vašoj maci svideti.

Izvor: zivotinje.rs

Nedelja, 15.03.2015.

08:59

Default images
Foto: Thinkstock

Da li ste nekada probali da vašoj mački pustite neku vrstu muzike? Mačke obično ne reaguju na melodije koje nama prijaju. Jednostavno se okrenu i odu...

Zahvaljujući tempu i melodijama koji imaju osnove u mačjem predenju, a spadaju u isti opseg frekvencije koju mačke koriste za međusobnu komunikaciju, sada i vi i vaša maca možete zajedno uživati u muzici.

U studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Applied Animal Behavioural Science" 47 domaćih mačaka nije reagovalo na "ljudsku" muziku koju su im naučnici puštali. Međutim, mačje uši definitivno su reagovale kada su istraživači puštali muziku specijalno napravljenu za krznene prijatelje.

"Mačke mogu da čuju daleko iznad sopstvenog vokalnog opsega, što koriste prilikom lova. U sledećoj fazi razvoja muzike za mačke uvešćemo i "ultrazvučnu muziku" koja će na njih delovati umirujuće" rekao je istraživač Dejvid Taj.

Cat Music from Sci-News.com on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: