6 čudnih, ali uobičajenih navika hrčka

Kada dovedete hrčka u njegov novi dom, očekujte mngoo istraživanja i njuškanja okolo. Hrčak koji pravi buku generalno nije srećan i zadovoljan, već pre ljut ili uplašen, a ovim vam zvukovima to želi jasno staviti do znanja

Izvor: Izvor: Index.hr

Nedelja, 08.03.2015.

09:00

Default images
Foto: Thinkstock

1. Njuškanje

Kad dovedete hrčka u njegov novi dom, očekujte mnogo istraživanja i njuškanja okolo. Hrčci nemaju dobro razvijen vid, ali zbog toga imaju istančan osećaj za miris. Tu naravno do izražaja dolaze njihovi brkovi, koji im doslovno pomažu da dobiju bolji osećaj za svoju okolinu. Njuškanje je često praćeno stajanjem na zadnjim nožicama.

2. Kopanje

Na taj način vaš maleni glodar stvara natkrivena područja, u koja se može dobro sakriti, kao i sakriti ostatak hrane. To ćete posebno viđati nakon što mu promenite podlogu. Hrčci obožavaju skrovišta, a to im dolazi iz života u divljini, gde su čest plen, a ovako se spasavaju.

3. Žvakanje

Zubi hrčka stalno rastu pa ih on stalno mora negde trošiti. Upravo zato kada ga ulovite u sumanutom žvakanju, nemojte brinuti, to je sasvim uobičajeno ponašanje. Samo budite sigurni da ste mu osigurali razne prikladne stavke za žvakanje - drvo, igračke i slično.

4. Ostavljanje traga

Možda ste već primetili kako vaš ljubimac trlja bokove uz razne predmete. To je zato što on tako ostavlja svoj trag. Hrčci imaju mirisne žlezde, ali njihovo tačno mesto na telu varira u zavisnosti od vrste. Npr. sirijski hrčak mirisne žlezde ima na svakom boku, dok ih onaj patuljasti ima s donje strane, otprilike tamo gde možete zamisliti da bi bio njegov pupak.

5. Cviljenje ili pištanje

Hrčak koji pravi buku generalno nije srećan i zadovoljan, već pre ljut ili uplašen, a ovim vam zvukovima to želi jasno staviti do znanja.

6. Ležanje na leđima

Neki hrčci vole da leže na leđima, kada spavaju ili kada se samo opuštaju. Pustite ga da uživa, a podignite ga tek kada se on vrati na noge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: