9 zdravih namirnica za vašeg psa

Kao odgovorni i informisani vlasnik psa sigurno znate da previše hrane koju mi koristimo može biti štetno po zdravlje vašeg ljubimca. Međutim, postoje neke namirnice koje se bezbedno mogu dodati obroku za psa u umerenim količinama.

Izvor: zivotinje.rs

Nedelja, 01.02.2015.

08:45

Default images

1. Jogurt je dobar izvor kalcijuma i porteina. Birajte jogurte koji sadrže blagotvorne aktivne bakterije, bez šećera i veštačkih zaslađivača. Aktivne bakterije mogu delovati kao porbiotik, što je dobro za varenje vaše kuce.

2. Laneno seme (celo, mleveno seme ili ulje) je bogat izvor omega-3 kiselina, koje su neophodne za zdravu kožu i lepo krzno. Najbolje je dati psu malo celog lanengo semena pre jela, a može se dodati u obrok kao izvor vlakana. Laneno ulje sadrži veću koncetraciju omega-3 masnih kiselina.

3. Losos je masna riba koja je takođe dobar izvor mega-3 kiselina. Ove kiseline su takođe važne za imuni sistem, a smatra se i da pomažu psima sklonim alergijama. Obavezno proverite da li je riba kuvana pre nego što je date psu, jer sirovi losos može da bude zaražen parazitima opasnim za pse.

4. Bundeva je dobar izvor vlakana i beta-karotena, a psima su potrebna vlakna u ishrani. Vlakna u budnevi vrlo su blagotvorna za varenje vašeg ljubimca.

5. Boranija je odličan izvor biljnih vlakana, vitamina K i C i mangana. Ako je vaš pas sklon gojenju, preporučljivo je zameniti neki redovni obrok boranijom. Ovo je odličan niskokalorični način da pas bude sit a da pri tom održava težinu.

6. Jaja su dobar izvor proteina i selena. Dodavanje jaja u obrok je prava zdrava poslastica za psa. Psu obavezno dajte kuvana jaja, jer sveže belance može izazvati nedostatak biotina.

7. Pivski kavasac je pun vitamina B, koji je dobar za kožu i krzno, a psi izgleda da zaista uživaju u njegovom ukusu. Takođe pivski kvasac može poboljšati apetit vašeg ljubimca, pa možete posuti malo kvasca po hrani. Pivski kvasac se kupuje u zdravoj hrani, i nikako nemojte davati psu pekarski kvasac!

8. Jabuka je divna hrskava poslastica za vašeg psa. Jabuke su dobar izvor vitamina A i C, kao i vlakana. Međutim, seme jabuke sadrži cijanid, pa nije poželjno da psi jedu i jezgro. Nekoliko semena jabuke sigurno neće naškoditi psu, ali štetni efekti mogu akumulirati vremenom ako pas često jede i seme jabuke.

9. Ovsena kaša je dobar izvor rastvorljivih vlakana, što može biti korisno za starije pse i njihov sistem za varenje. Ovsena kaša je i alternativni izvor žitarica za pse koji su alergični na pšenicu. Kašica uvek treba biti skuvana, bez šećera i aroma.

foto:flickr.com/kona99

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: