Zašto neki psi uriniraju kada dolaze gosti?

Kao i Pavlovljevi psi, koji luče pljuvačku na zvuk zvona, neki psi piške kada čuju da neko zvoni na vratima. Vaši gosti možda nisu navikli na takvo ponašanje, ali postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da to eliminišete.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2015.

08:42

Default images
Ilustracija; Foto: pixabay.com

Većina pasa piški kada je neko na vratima zbog iskazivanja potčinjenosti ili uzbuđenja. Mladi štenci, na primer, mogu da uriniraju od uzbuđenja, jer tonus mišića mokraćnog kanala nije u potpunosti razvijen. Kako se kontrola mišića bude poboljšavala, pas će verovatno prestati sa neželjenim ponašanjem.

Ali psima koji nastavljaju sa ovakvim ponašanjem u zrelom dobu biće potrebno više pomoći. Naravno, uvek je najbolja ideja da se konsultujete sa svojim veterinarom, kako biste se uverili da uzrok problema nije zdravstveno stanje. Napravite listu situacija koje obično uzrokuju nekontrolisano uriniranje i pokažite veterinaru.

Mokrenje iz pokornosti, koje se češće javlja kod ženki, jeste signal da pas ne predstavlja pretnju i da se pokorava. Ovo ponašanje može biti povezano sa iskustvima neodgovarajuće kazne u mlađem uzrastu. Kada osoba na vratima daje direktan kontakt očima psu ili se naginje nad njim, pas to može shvatiti kao pretnju.

Pas takođe može pokazati druge znakove pokornosti kao što je sakrivanje, spuštanje ušiju i izbegavanje direktnog kontakta očima.

Uzbuđen pas, s druge strane, obično ne pokazuje znake pokornosti. Uriniranje je samo način da pokaže da je presrećan što će se neko igrati sa njim, možda mu dati poslasticu ili maziti po stomaku.

Recite prijateljima koji dolaze u goste da ignorišu ponašanje psa. Trebalo bi da ostanu mirni i da se uzdrže od izgovaranja imena psa, maženja ili direktnog kontakta očima.

Izvedite psa u šetnju pre nego što dođu očekivani gosti. Prijatelji bi trebalo da se pozdrave s psom samo kada je miran i ne mokri. Takođe možete naučiti psa da na komandu sedi pored vrata a zatim ga nagraditi poslasticom za mirno ponašanje.

Ako je veterinar ustanovio da uzrok ponašanja nije zdravstveni problem a pas i dalje urinira, posavetujte se sa stručnjakom za ponašanje životinja.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: