Zašto mačke uriniraju po našim stvarima?

Mnogim vlasnicima nije strano da se njihove mačke ljute, budu uznemirene i prkosne – posebno kada uriniraju po stvarima i nameštaju. Da li nas mačke time kažnjavaju, zašto to rade?

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2015.

21:20

Default images
Ilustracija; Foto: pixabay.com

Naime, mačke nisu pakosne. One sigurno jesu pametne, ali inat je kompleksno osećanje koji nije deo njihovih emocija. Međutim, mačke su podložne stresu a tada često reaguju na nama neprijatne načine.

Jedna stvar koju mačke rade kada su pod stresom jeste uriniranje ili prskanje po stvarima koje pripadaju vlasniku, kao što su odeća ili posteljina. One biraju stvari koje mirišu na vlasnike, jer je to mesto gde se osećaju prijatno, objašnjavaju stručnjaci za ponašanje životinja.

Nije neobično da mačke obeležavaju urinom kada su suočene sa promenama u svom okruženju koje im uzrokuju stres. Naime, to ima neku vrstu socijalnog značaja za njih: uriniranjem po vlasnikovim stvarima koje mirišu na njega, mačke mogu biti sigurne da će njihova poruka biti uočena. Osim toga, neke mačke će obeležiti stvari u kući kako bi se same osećale sigurnije kad vide druge mačke kroz prozor.

Naravno, ovo ponašanje ima nenamerno loš efekat na vlasnike. I mada je sasvim razumljivo da mislimo da je mačka obeležila stvari jer joj se ne sviđaju, u stvarnosti zapravo nije tako. Ovo ponašanje je najverovatnije izazvao stress zbog novog ljubimca ili osobe u kući ili druge promene.

Šta raditi?

Kada mačka počne da urinira po stvarima, prvo što treba uraditi jeste odvesti je kod veterinara, kako bi se isključili bilo koji zdravstveni razlozi. Ukoliko je mačka kastrirana (ili sterilisana), i idalje nastavlja sa neželjenim ponašanjem, sledeći korak je smanjenje nivoa stresa vaše mačke.

Jedna od važnijih stvari koje možete učiniti jeste da se uverite da je kutija sa peskom redovno čista. Pokupite zgrudvane ostatke i menjajte posip češće nego obično, a kutiju očistite toplom vodom.

I naravno, budite sigurni da provodite dovoljno vremena sa svojim mačkom. Planirajte pozitivne dnevne interakcije sa vašim ljubimcem, kao što su igra ili četkanje. To će pomoći da se mačka opustiti ako zna da svaki dan može da računa na vreme provedeno sa vama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: