Zašto se psi valjaju u travi?

Ukoliko ste vlasnik psa, sigurno ste primetili da on obožava da se valja u travi i zapitali ste se zašto je to tako?

Izvor: Izvor: Zivotinje.rs

Četvrtak, 15.01.2015.

08:54

Default images

Većina stručnjaka veruje da postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih psi ispoljavaju ovakvo ponašanje. Saznajte i vi…

Nasleđe od vukova

Prema jednoj teoriji koja objašnjava valjanje u travi, ponašanje je nasleđeno od daljih rođaka pasa - vukova. Kada vuk naiđe na novi miris, on prvo onjuši, a zatim se uvalja kako bi miris ostao na njegovom telu, naročito oko lica i vrata. Kada se vrati u čopor ostali članovi ga pozdravljaju i temeljno istražuju miris.

Uklanjanje neželjenih mirisa

Odmah nakon što ste okupali psa, on se uvaljao u travu ili prljavštinu. Da li vam ovo zvuči poznato? Samo zato što mi mislimo da nešto lepo miriše ne znači da će se i psi složiti. Svaki pas je drugačiji i zato teba istražiti različite šampone dok ne pronađete miris koji se dopada i vama i psu.

Ublažavanje svraba

Potreba vašeg psa za valjanjem u travi može biti pokazatelj zdravstvenog problema koji izaziva svrab. Ovo mogu uzrokovati kožne alergije, ujedi buva ili krpelja. U tom slučaju, potražite pomoć veterinara.

Opsesivno ponašanje

Konstantna potreba za valjanjem u travi može biti simptom opsesivno kompulzivnog poremećaja. Pažljivo posmatrajte kako biste uočili koje stvari i mirisi uzbuđuju nos vašeg psa. Kada vidite da će se u to uvaljati,pozovite ga da dođe, a zatim preokupirajte njegovu pažnju zabavnom igrom.

Da li valjanje u travi može biti opasno?

Ono što se nalazi u travi može biti opasno. Buve i krpelji, koji mogu biti nosioci bolesti, često se tokom cele godine kriju u travi i šumovitim predelima. Takođe, iz trave, prašine i prljavštine vrebaju bakterije, virusi i paraziti. Budite sigurni da je pas vaš pas zaštićen od buva i drugih parazita, kao i da je redovno vakcinisan. Ako osetite da nešto nije u redu, ne odlažite, odvedite psa kod veterinara.

Izvor: zivotinje.rs
Foto: Tormod Fjeldskår / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: