Zašto kastrirani psi i dalje zaskaču druge pse?

Možda ste primetili da čak i kastrirani psi i dalje pokušavaju da zaskaču vas, druge pse, pa čak i stvari. Da li je to nešto zbog čega bi trebalo da brinete?

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2015.

08:59

Default images

Foto: Jeremiah Roth/ Flickr.com

Iako kastracija pomaže da se smanji količina testosterona koja cirkuliše kroz krvotok psa, neki od seksualnih hormona mogu ostati u organizmu životinje, kažu stručnjaci za ponašanje pasa. Kao rezultat, dešava se da neki psi i dalje zaskaču, mada ređe.

Zaskakivanje mogu izazvati hormoni, ali se može desiti i u situacijama nevezanim za seksualno ponašanje. U tom slučaju, to može se smatrati poremećajem u ponašanju.

Kako stres utiče na zaskakivanje?

Neki stručnjaci smatraju da zaskakivanje vlasnikove noge nije obavezno pokušaj nametanja dominacije. Naime, pas može da zaskače vlasnika ili neki predmet ako je uzbuđen i uznemiren istovremeno.

Na primer, pas postaje uzbuđen kada čuje da se njegov vlasnik vratio kući. Toliko je uzbuđen da je oborio kantu za smeće. Kada vlasnik počne da grdi psa za napravljeni nered, pas može doživeti dve emocije istovremeno: uzbuđenje što vidi svog vlasnika, i anksioznost zbog njegove reakcije. Kao rezultat toga, pas može pokušati da zaskoči nešto zbog dva suprotna osećanja.

Takođe, kastrirani psi pokušavaju da zaskaču u pokušaju da jednostavno dobiju vašu pažnju.

Kako biste korigovali ponašanje, pokušajte da se povučete ili ignorišete situaciju. Ali imajte na umu da će verbalni ukor samo povećati nivo stresa vašeg ljubimca i verovatno pogoršati ponašanje.

Kada zaskakivanje postaje medicinski problem?

U nekim slučajevima, naročito ako je ponašanje novo, zaskakivanje može biti simptom medicinskog problema, kao što je infekcija urinarnog trakta.

Ako vaš pas nije ranije ispoljavao ovo ponašanje, a iznenada je počeo da to radi često, potražite pomoć veterinara. Zaskakivanje može biti znak neke infekcije ili hormonske bolesti koja imitira povećanje testosterona.

Ali zaskakivanje je ponašanje koje više smeta ljudima nego što škodi psima. Mi često pretpostavljamo da je to izraz seksualnog ili abnormalnog ponašanja, što u psećem svetu i nije baš tako.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: