10 načina kako da pomognete azilima

Kada govorimo o spasavanju životinja, mnogi misle da jedini način na koji mogu da pomognu jeste volontiranje u lokalnom azilu. Ali, to nije istina! Pročitajte na koje sve načine možete i vi pomoći životinjama u azilima… Neka ovo bude domaći zadatak za sve nas!

Izvor: B92

Nedelja, 11.01.2015.

15:23

Default images
Ilustracija; Foto: pixabay.com

1. Transport životinja

Životinjama koje se nalaze u azilima često je potreban prevoz sa jednog mesta na drugo. Vožnje su nekada kraće, a ponekad malo duže - do njihovog novog doma ili do najbliže veterinarske ambulante. Ukoliko imate vozačku dozvolu i resurse, pomozite kada ste u mogućnosti.

2. Umete da šijete?

Ukoliko umete da šijete i najobičniji šav, može biti višestruko korisno. Postoji mnogo načina kako da od starih stvari napravite krevetić za psa ili mačku. Proverite sa najbližim azilom šta im je najpotrebnije i uzmite “stvar u svoje ruke”.

3. Fotografišite

Bilo da ste profesionalac ili amater fotograf, azilima je potrebna pomoć u vidu dobrih fotografija. Dakle, zgrabite svoj fotoaparat i ostale rekvizite i pravac u azil... Takođe, ukoliko se ozbiljnije bavite fotografijom, možete čak i da održite radionice za volontere skloništa kako bi mogli da slikaju bolje fotografije životinja.

4. Posteljina

Donirajte peškire i posteljinu koju više ne koristite, kao i stare dušeke, azilima su uvek potrebni.

5. Kupovina

Raspitajte se šta je lokalnom azilu najpotrebnije – povoci, hrana ili sredstva za higijenu. Takve donacije su i više nego dobrodošle.
Ilustracija; Foto: pixabay.com
6. Organizujte zabavu

Ukoliko priređujete žurku, jedna od ideja kako možete pomoći azilu jeste da ona bude humanitarnog karaktera. A umesto poklona gostima kažite da doniraju hranu za životinje, ogrlice ili drugu opremu.

7. Budite kreativni

Iskoristite svoje veštine kako biste pomogli azilima. Bavite se grafičkim dizajnom ili pisanjem, vaša znanja će itekako pomoći apelima na društvenim mrežama ili lokalnim medijima. Za održavanje azila potrebno je mnogo rada i truda, a ovakve stvari se često stavljaju u drugi plan.

8. Društvene mreže

Koriste društvene mreže kako biste proširili važne informacije. Podelite tvit ili objave o nestalim životinjama ili o onima kojima je potreban dom.

9. Starateljstvo

Imate uslova da privremeno pružite dom životinji kojoj je najpotrebnije? To može biti zabavno, korisno i izazovno. Ukoliko otvorite vrata svog doma napuštenoj životinji, oslobodićete jedno mesto u azilu.

10. Donirajte

Azilima za napuštene životinje često je potreban novac za lekove, hranu i druga sredstva. Zato, kada ste u mogućnosti, donirajte novac, jer nečije malo je nekome mnogo!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: