Da li je hrana za ljude dobra i za pse?

Dimitrije: “Smemo li maltezeru da dajemo i hranu koju mi jedemo: meso, kosti, pilav, itd? Molim Vas za odgovor, pošto se oko toga dosta prepiremo u kući. Hvala!”

Izvor: B92

Četvrtak, 01.01.2015.

15:18

Default images

Psi mogu da jedu hranu koju mi jedemo, ali postoje neka ograničenja, naročito kod malih belih rasa.

Ono što je bitno jeste to da njihov obrok nije začinjen (osim male količine soli), suviše mastan, da ne podrazumeva hranu koja nadima (mahunarke, kupus). Takođe, ne treba im davati pileće, jagnjeće i svinjske kosti (mogu se dati juneće kosti, pri čemu kosti nisu hrana već nešto čime psi prekraćuju vreme).

Ako se psi hrane kuvanom hranom, idealan obrok bi trebao da se sastoji od proteina (meso, jaja, mladi sir), ugljenih hidrata (makarone, pirinač, kus-kus, krompir..) i raznog povrća (zeleniš, šargarepa, bela zelen, brokoli, grašak, tikvica, bundeva…).

Uz kuvane obroke obavezno se mora dodati mineralno-vitaminski dodatak za pse. Ili kupite kvalitetnu granulu, super-premijum oznake i sve će prethodno nabrojanao biti u njima.

Ono što moram da naglasim jeste to da neki psi mogu da dobiju mekanu stolicu od kuvane hrane ili nekih sastojaka u kuvanom obroku.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante „Pas, mačka i …“, možete pročitati OVDE.

Foto: niclindh / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: