10 veličanstvenih: Ovo su najskuplje mace na svetu

Na spisku su se našle i predivne bengalke nastale mešanjem domaće mačke i azijske leopard mačke kojoj duguju "divlje šare" i izgled. Škotski fold je vrlo zanimljiva mačke srednje veličine, posebno prepoznatljiva po malim, spuštenim ušima.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

19:14

Default images

Foto: Roger Luijten/Flickr.com

Malo smo pronjuškali bespućima interneta i za vas sastavili spisak 10 najskupljih vrsta mačaka. Od nekih iznosa malo nam se zavrtelo u glavi.

1. Ruska plava mačka

Ono što ovu lepoticu čini posebnom je pre svega: svilenkasta dlaka plavo-sive boje, smaragdnozelene oči i činjenica da je vrlo umiljata i odana poput psa. Vrlo tiho mjauče, a jastučići na šapicama su joj boje lavande.

Cena: 400 - 3 000$.

2. Bengalska mačka

Foto: Nicolas Bernal N/Flickr.com

Radi se o posebno uzgojenoj vrsti nastaloj mešanjem domaće mačke i azijske leopard mačke kojoj duguje "divlje šare" i izgled. Takođe, radi se o krupnijoj vrsti pa ona definitivno nije za ljude koji žele mirnog kućnog ljubimca, jer obožava pustolovine. Zanimljivost: može proizvesti zvuk sličan cvrkutu.

Cena: 1 000 - 25 000$.

3. Savana mačka

Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Savana je hibridna vrsta nastala ukrštanjem divlje afričke i domaće mačke. Kao i kod bengalske mačke, i ona zahteva nekoga ko će se baviti njom, jer je po prirodi vrlo živahna. Veoma je dobra skakačica, koja bez problema može da skoči na vrh vašeg frižidera. Još jedna njena zanimljiva karakteristika je i činjenica da ova mačka ima i smisao za humor. Neke od omiljenih šala su joj skrivanje od vlasnika, a onda kada je sigurna da je ne vidite, bocnuće vas šapom ili će se popeti na neko visoko mesto i bacati stvari na vas. Bar će njoj to biti šala.

Cena: 4 000 - 20 000$.

4. Peterbald mačka

Ova vrsta nastala je 1994. godine u ruskom gradu Sankt Peterburgu, kao rezultat eksperimentalnog sparivanja donskoj mačke sa sijamskom i orijentalnom kratkodlakom mačkom. Radi se o jednoj od "ćelavih" vrsta mačaka, koja je u SAD stigla tek 2006. godine. Ima prodorne plave oči i vrlo je znatiželjna, ali nije priznata u većini registara, već ima eksperimentalni status.

Cena: 1,200 - 5000$.

5. Manks mačka

Nastala je na ostrvu Manu u Irskom moru i smatra se jednom od najzahtevnijih vrsta. Mačići koji naslede manks gen mogu imati deformacije kičme i oštećenja debelog creva. Pažljivi uzgoj može minimizirati ili eliminisati nedostatke. Mačići koji uzmu gen manks mačke od oba roditelja umreće vrlo rano. Manks mačka može imati različite dužine repa. Mogu biti potpuno bez repa, a često mogu i imati rupicu na dnu kičme. Današnji idealni manks za izložbe je potpuno bez repa. Takođe, zadnje noge su duže od prednjih pa imaju vrlo neobičan hod, poput zečjeg hoda.

Cena: 800 - 4 000$.

6. Sfinks mačka

Foto: The Pug Father/Flickr.com

Prva je rođena 1966. u Torontu, a karakteristika joj je da nema krzno. Vrlo je inteligentna, glasna i "pričljiva" i voli da bude deo porodice. Odlično se slaže s decom i psima, a ne može da podnese sijamske mačke. Nisu vrsta koja voli da bude samostalna kao druge mačke. Kako nemaju krzno, ovo su isključivo kućne mačke koje ne bi smele predugo biti izložene direktnom suncu ili hladnoći. Ove mačke imaju ubrzan metabolizam kako bi održale telesnu temperaturu, pa jedu više od drugih mačaka, ali nisu izbirljive kad je hrana u pitanju. Isto tako, zahtevaju redovnu negu, iako nemaju dlaku. One se i znoje pa ih je potrebno redovno brisati vlažnim maramicama za bebe i povremeno kupati u toploj vodi. Vrlo su tople na dodir.

Cena: 300 - 3 000$.

7. Škotska klempouha

Ilustracija; Foto: Pixabey.com
Ovo je vrlo zanimljiva mačka srednje veličine, posebno prepoznatljiva po malim, preklopljenim ušima i vrlo umiljatom karakteru. Preklopljene uši uzrokuje dominantan gen koji utiče na hrskavicu u ušima, zbog čega poprimaju specifičan oblik. Kako je gen dominantan, svi škotski foldovi moraju imati barem jednog roditelja s preklopljenim ušima. Ako oba imaju preklopljene uši, raste verovatnoća od urođene nasledne bolesti osteodistrofije, što znači da im se proširuju i iskrivljuju kosti. Zbog toga se obično pare jedan fold preklopljenih i drugi uspravnih ušiju. Svi škotski foldovi dolaze na svet s ravnim ušima, a uši se nakon oko tri nedelja savijaju.

Cena: 200 - 3 000$.

8. Britanska kratkodlaka mačka

Ilustracija; Foto: Pixabey.com
Ova se vrsta razvila tokom 19. veka od britanskih domaćih i farmskih mačaka. Naziva se "plišanim medvedićem" među mačkama, zbog svog vrlo gustog krzna i punih obraza, a uz to je vrlo inteligentna, tolerantna i vrlo dobar lovac. Idealna je za ljude koji žele mirnog kućnog ljubimca.

Cena: 500 - 1,500$.

9. Mejn kun

Ilustracija; Foto: Pixabey.com
Radi se o impresivnoj, velikoj i krupnoj mački duge najčešće smeđe, crvene i bele dlake, a može biti i u drugim bojama. Koordinacija prednjih šapa je vrlo dobra pa će ove mačke naučiti da otvaraju vrata, uzimaju manje predmete i sl. Neretko se ponašaju kao psi - donose stvari, vrlo su društvene i privržene i vole da prate vlasnike u svemu što rade. Mnoge mačke ove vrste imaju višak prstiju, a mačak Stjui, koji je proglašen najdužim mačkom na svetu, sa svoja 123 centimetra, pripadnik je upravo ove vrste.

Cena: 1, 000$

10. Persijska mačka

Ilustracija; Foto: Pixabey.com
Potiče sa Bliskog istoka. Umiljata, mirna i blage naravi, neretko se sprijatelji s malim životinjama, papagajem, zamorčićem ili hrčkom. Nije preterano razigrana pa je mnogi zovu i salonskom mačkom.

Cena: 500 - 5,500$.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: