Pas Derbi prvi put trčao uz proteze iz 3D printera

Zbog nerazvijenih nogu Derbi nije mogao da trči. "Čim smo stavili proteze Derbiju, počeo je da trči. Bilo je neverovatno", rekla je Tara Anderson iz kompanije 3D Systems.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

21:26

Default images

Proteze iz 3D printera nisu same po sebi novost, već smo videli kako ljudima spasavaju i menjaju živote, ali sjajno je videti na koje sve načine mogu da pomognu. Pas Derbi zbog urođenog stanja ima malformaciju prednjih šapa koje se nisu razvile. Zbog toga nije mogao sam da trči i hoda.

Njegovi su ga pređašnji vlasnici ostavili u skloništu za nezbrinute životinje u Nju Hempširu gde ga je našla Tara Anderson, koja radi u američkoj kompaniji 3D Systems. Odlučila je da se privremeno brine o psu, a kasnije mu je ugradila i točkove uz koje je počeo da se kreće. Međutim, točkovi su imali nedostatke jer nije mogao da se igra sa drugim psima, ali ni da kreće kako je hteo.

Potražila je pomoć kolega u svojoj kompaniji kako bi videli da li mogu da pomognu psu. Napravili su nekoliko modela na računaru i uz CT skenove Derbijevih nogu tražili najbolje rešenje. Prve proteze nisu bile spretne i pas je teško balansirao na njima. Nakon nekog vremena došli su do modela proteze koji je omogućio psu da se kreće prilično prirodno. Izradili su ih na printeru ProJet 5500X, koji omogućuje korišćenje više materijala.

"Čim smo ih stavili Derbiju na noge, krenuo je da trči. Bilo je neverovatno. Ne mogu opisati koliko je zadovoljstvo bilo videti ga da trči kao što je oduvek hteo", priča Tara.

Pas je sada kod novih vlasnika koji su jednako impresionirani psom koji s njima trči svakog jutra, a čak je i brži od njih. Dok su ove proteze bile uspešne, u 3D Systems kažu kako rade na doradi dizajna kako bi pas bio još spretniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: