Oprez: Ovo su zimske opasnosti za mačke

Tokom zimskih meseci mačke bez doma, ali i one koje žive u kući, a povremeno borave napolju, često su izložene opasnostima. Važno je da budemo svesni ovih rizika, kako bismo pomogli mačkama da ostanu zdrave i bezbedne, ali i pružili pomoć onima bez doma.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

08:52

Default images

Mačke koje provode vreme napolju izložene su raznim opasnostima. Tokom zime, mačke su pod velikim rizikom od smrzavanja i hipotermije (niske temperature tela). Zato ih ne treba ostavljati van kuće duže vreme tokom hladnih dana, a one uvek treba da imaju mogućnost da uđu unutra. Takođe, ukoliko meteorolozi najavljuju mećavu ili ekstremno niske temperature, izbegajavajte da u tom periodu puštate mačku u šetnju po dvorištu...

Napuštene mačke, kao i druge životinje bez doma, posebno su pod velikim rizikom. Naime, kada temperatura počne da pada ispod tačke smrzavanja, to znači da će se i voda zamrznuti. Mačke treba stalno snabdevati svežom vodom. Naime, vodu treba držati u natkrivenom prostoru kako bi se sprečilo brzo zamrzavanje.

Mačkama koje provode dosta vremena na otvorenom tokom zimskih meseci potrebno je više kalorija kako bi održale telesnu toplotu. Zato im je neophodna kvalitetnija hrana, bogata proteinima. Ako vaša mačka ima bilo kakvih zdravstvenih problema, konsultujte se sa veterinarom pre bilo kakve promene u ishrani.

Mačke će često utočište od hladnoće potražiti ispod haubi automobila, što može dovesti do ozbiljnih posledica ukoliko nismo pažljivi. Zato, uvek pre nego što pokrenete motor, lupite blago pesnicom po haubi kako biste bili sigurni da se ispod ne krije neka mačka.

Poznat i kao etilen glikol, antifriz je verovatno jedan od najopasnijih otrova, a zimi se često koristi. Antifriz je veoma toksičan, a mačke ponekad privlači njegov sladak miris i ukus. Kada mačka proguta antifriz, toksin se brzo absorbuje, a simptomi kao što su povraćanje, gubitak koordinacije i depresija mogu se pojaviti u roku od sat vremena. Antifriz najteže pogađa bubrege i dovodi do njihovog otkazivanja. Zato je važno da mačku odmah odvedete kod veterinara ako sumnjate da je unela i malu količinu ove supstance. I naravno kada koristite antifriz, proverite da negde nije iscureo...

Mačke koje hodaju po trotoarima ili putevima na kojim je bacana so mogu imati ispucale, suve i bolne šape. Takođe, kako mačke često ližu svoje šape, mogu biti izložene toksičnim hemikalijama koje se nalaze u nekim solima. Zato je važno da mački operete šape toplom vodom i krpom posle šetnje.

Takođe, tokom praznika mačke su izložene brojnim opasnostima. Čokolada, alkohol, luk, kafa – samo su neke od namirnica koje mogu izazvati zdravstvene probleme kod naših ljubimica. Pročitajte i koje su sve biljke otrovne za mačke, i ako posumnjate da je mačka pojela neku od njih, odmah se obratite veterinaru za pomoć.

foto: flickr.com/Haburashiko

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: