Kako obezbediti jelku od “napada” mačke?

Praznici se polako približavaju, a neprijatelj mačaka broj jedan je svakako novogodišnja jelka. One su radoznale pa neće odoleti svetlucavim ukrasima, što može dovesti do raznih nezgoda. Pročitajte deset korisnih saveta koji će vam pomoći da obezbedite jelku od nestašnih ljubimaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2014.

09:00

Default images

Izaberite odgovarajuću jelku

Prave jelke su potencijalno opasnije, pa su tako veštačke bolji izbor ukoliko imate mačku (ali i iz ekoloških razloga). Naime, iglice sa prirodnih jelki su oštre pa se maca može povrediti, ali su i blago toksične ukoliko se progutaju.

Manja jelka sa stabilnim postoljem je bezbednija u slučaju da je mačka obori. Takođe, obložite stablo jelke aluminijumskom folijom, jer mačke ipak ne vole da oštre nokte na tome.

Izaberite bezbedno mesto za jelku

Zapravo, oko jelke bi trebalo da bude dosta slobodnog prostora. Važno je da nema predmeta, polica i nameštaja na koje bi mačka mogla da se penje i tako dođe do “neprijatelja”. Ukoliko ste u mogućnosti, postavite jelku u prostoriju sa vratima koja možete da zatvorite, kako bi dekoracija bila bezbedna tokom noći ili kada niste tu.

Još jedno jednostavno rešenje jeste da ostavite ispod jelke koru od narandže, jer zapravo mačke ne vole miris citrusa, što će ih odbijati od jelke…

Nemojte odmah dekorisati jelku

Jedno rešenje jeste da prvo postavite jelku bez ukrasa i pustite mačku da se navikne i istraži je. Ukoliko primetite da se maca sprema da skoči na jelku strogo joj recite “Ne” i budite dosledni.

Izaberite odgovarajuće ukrase

Svetlucavi ukrasi su privlačniji mačkama, pa ih treba izbegavati prilikom kićenja jelke. Takođe, dok dekorišete, pobrinite se da mačka nije u prostoriji.

Postavite ukrase što više

Mačka će teže dospeti do viših delova, tako da je nabolje ukrase staviti na gornje dve trećine jelke. Međutim, neke mačke su uporne i naći će način da dospeju “do vrha”. U tom slučaju izbegavajte lomljive i opasne ukrase.

Pričvrstite ukrase za jelku

Iskoristite parče metalne žice kako biste pričvrstili ukrase, ali izbegavajte strune, gumice za tegle ili druge labave materijale.

Pazite na kablove!

Kablove od novogodišnjih sijalica zalepite lepljivom trakom za pod, kako se maca u njih ne bi upetljala ili da ih povuče.

Sada kada je jelka spremna i bezbedna, uživajte u praznicima zajedno sa vašim ljubimcem…

Izvor: Zivotinje.rs
Foto: AceLain / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: