Otkrivamo: Da li mačke zaista vide u mraku?

Misteriozne i fascinantne, mačke su oduvek budile znatiželju u ljudima. Tako ste se i vi sigurno nekada zapitali kako to one vide u mraku. Saznajte da li mačke zapravo vide u potpunoj tami…

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2014.

08:55

Default images

Moraćemo da vas razočaramo, ali mačke ne mogu videti u potpunom mraku. Istina je da one mnogo bolje vide u polutami nego mi, ili mnoge druge životinje. Odnosno, mačke ništa ne vide ukoliko nemaju bar najmanji izvor svetlosti.

Noćni vid mačaka daleko je superiorniji od našeg, ali one ne mogu videti u potpunom mraku. Mačkama je dovoljna šestina svetlosti, u odnosu na nas, kako bi jasno videle.

Naime, mačke imaju ovu sposobnost zbog jedinstvene građe oka, ali osobenih anatomskih karakteristika. U odnosu na veličinu glave, mačka ima izuzetno velike oči, koje se sastoje od nekoliko slojeva tkiva.

Mačakama mišići irisa (šarenice) omogućavaju da se zenice ubrzano skupe u vertikalnu liniju pri jakom svetlu, a da se u potpunosti rašire pri veoma slabom osvetljenju, i tako "propusti" što je više svetla moguće. Ova sposobnost joj omogućava da vidi znatno bolje u mraku u odnosu na druge životinje, i naravno u donosu na ljude.

Retina (zadnji deo oka) sastoji se od dva glavna tipa foto osetljivih ćelija. Ćelije odgovorne za svetlosne impulse nazivaju se štapići. Poređenja radi, ljudsko od pet ćelija ima četiri foto osetljive ćelije odnosno štapića, dok mačije oko od 26 ćelija ima 25 štapića.

Takođe, mačke imaju visoko razvijenu reflektujuću površinu na zadnjem delu oka i to se naučno zove "tapetum lucidum". Tapetum je odgovoran za i efekat "zelenih kugli", odnosno kada mačkama oči svetle u mraku. Ovakve noćne "farove" imaju i jeleni, rakuni i još neke životinje.

Ove "specijalne moći" mačaka razvile su se verovatno zbog potrebe preživljavanja, jer divlje mačke su noćne životinje i najveći deo svog lova obavljaju noću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: