Otvoren krematorijum za ljubimce (ali u Sloveniji)

Slovenija će u petak dobiti prvi krematorijum za kućne ljubimce "Večni azil", koji poseduje sve potrebne dozvole države i lokalne zajednice i smešten je u u mestu Črnci nedaleko od Maribora.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.12.2014.

08:24

Default images

U Hrvatskoj postoji jedan krematorijum za ljubimce, a u Srbiji nema čak ni groblja gde bi vlasnici dostojanstveno mogli da sahrane svoje mezimce.

Vlasnica novog krematorijuma u Sloveniji Tanja Škorjanc je do sada u realizaciju svoje ideje investirala 150.000 evra, a otkriva da je na ideju došla kada, živeći u velikom gradu, nije imala gde da pokopa svog uginulog psa.

Peć za kremiranje nabavljena je u Velikoj Britaniji i postavljena u obnovljenom objektu, u kojem je nekada bila štala.

Ministarstvo okoline izdalo je privremenu dozvolu za rad krematorijuma na godinu dana i već su poznate i cene usluga.

Za kremiranje životinja do dva kilograma težine, prenosi Hina, plaćaće se 56 evra, a za teže od 40 kilograma 276 evra. Krematorijum je namenjen za životinje do 120 kilograma, a kremiraće pse i mačke, ptice, manje glodare i guštere.

Podsećamo, pre skoro 20 godina, na inicijativu Snežane Voštinarov, napravljen je projekat izgradnje groblja za kućne ljubimce na Novom Beogradu, u Bloku 51.

Ipak, vreme je prolazilo, vlast se menjala, a vlasnici kućnih ljubimaca i dan-danas pribegavaju alternativnim načinima sahranjivanja svojih uginulih mezimaca.

Gde je „zapelo“, koliko ćemo još čekati na groblje za ljubimce, gde i kako ih vlasnici danas sahranjuju, i ostale detalje možete pročitati u našem razgovoru sa gospođom Voštinarov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: