Zašto su članci o psima toliko popularni?

Jedno novo istraživanje je otkrilo kako je čovekov najbolji prijatelj taj koji mnogo više pokriva novinarske stupce. Istraživanje je provedeno na Univerzitetu u Kaliforniji i Majamiju.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

22:05

Default images

Mačke su najpopularniji kućni ljubimci na svetu, 3:1 u odnosu na pse, a one su i apsolutne vladarke interneta.
Ipak, jedno novo istraživanje je otkrilo kako su vesti o čovekovom najboljem prijatelju koje mnogo više pokrivaju novinske stupce.

Istraživanje je provedeno na Univerzitetu u Kaliforniji i Majamiju, a istraživači su odredili 18 članaka o psima, koji su se pojavili u nacionalnom delu Njujork Tajmsa i 334 priče od 2000. godine, koje nemaju veze sa psima. Zanimalo ih je koliko je verovatno da je priča o psima bila izabrana od strane drugih medija. Sledeći dan istraživači su pregledali 10 drugih novina - lokalnih i nacionalnih - kako bi videli koliko njih je te priče stavilo među svoj sadržaj.

Zaključak? Pseće priče, u slučajevima da su se nalazile na prvoj ili poslednjoj strani, bile su bolje pokrivene od onih koje nisu imale veze s našim krznenim prijateljima. Pa šta je to sa pasjim pričama koje dobijaju gotovo istu pažnju kao i glavne vesti?

Istraživači smatraju da to može biti jednostavno zato što urednici i novinari smatraju da će se takve teme svideti njihovoj publici. Ili oni sami vole pse pa ih privlače takve priče.

Takođe, pisanje o psima može skrenuti pažnju i na neka važnija pitanja. "Koliko Amerikanaca zna šta je predsednik Obama radio u aprilu 2009. godine, kao rezultat dolaska njegovog portugalskog vodenog psa u Belu kuću?", upitali su se istraživači.

A i vi ste kliknuli na ovaj članak, zar ne?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: